Jenny Brandberg Hurtig. Foto: SSAB.

Mar 17, 2017

Ett svenskt stål utan motstycke


Jenny Brandberg Hurtig är produktchef för Hardox® slitplåt på SSAB Special Steels. Nu lanserar hon den senaste familjemedlemmen - en slitplåt som är världsbäst i sitt slag.

SSABs nya Hardox 500 Tuf ger exceptionell styrka, hårdhet och seghet och kombinerar de bästa egenskaperna hos Hardox 450 och Hardox 500. Resultatet är en slitplåt som inte har någon verklig konkurrens på marknaden. 

- Det stämmer, såvitt vi vet, att Hardox 500 Tuf idag saknar motstycke på den globala marknaden, säger Jenny Brandberg Hurtig på SSAB Special Steels till Svensk Verkstad.

- Det som karaktäriserar den nya Hardox 500 Tuf är att den, liksom Hardox 450 kan användas till strukturer som är utsatta för slitage. Hardox 450 och Hardox 500 Tuf bedömer vi har likvärdiga karaktäristiska egenskaper. Med Hardox 500 Tuf får kunden dessutom 50 HBW extra vilket ger en längre livslängd på applikationen, förklarar Jenny. De har båda god bockbarhet och svetsbarhet med relativt hög slagseghet.

Jenny Brandberg Hurtig är produktchef för Hardox® slitplåt.

- Jag är ansvarig för produkten Hardox-hårdvara och erbjudandet som sådant. Enkelt kan man sammanfatta det som att jag är länken mellan kund och produktutveckling/produktion.

- Vi jobbar med kontinuerlig utveckling av våra produkter och i just detta utvecklingsprojekt har utmaningen legat i att kombinera de bästa egenskaperna hos Hardox 450 och Hardox 500. Det gör att vi har en produkt som kan fungera som konstruktionsmaterial i tunga dumprar, containrar och skopor, liksom Hardox 450, men med ett högre slitage- och bucklingsmotstånd som ger ökad livslängd och förmåga att klara hårda stötar.

Beräkningar med WearCalc och TippCalc baserat på glidslitage från granit visar att Hardox 500 Tuf har 85–100 % längre livslängd än Hardox 400.

Arbetsförhållanden där Hardox 500 Tuf utmärker sig inbegriper lastning och lossning av tunga och vassa stenar i stenbrott och gruvor, hantering av tungt stålskrot och rivningsarbeten där bitar av betong som innehåller armeringsstål lastas eller släpps i dumprar. Hardox 500 Tuf har en garanterad slagenergi på 27 J vid -20 °C och ett typiskt värde på 45 J vid -40 °C. Den har ett ovanligt smalt hårdhetsintervall på HBW 475–505.

Hardox 500 Tuf är tillgänglig från och med september 2017. Kontakta Jenny Brandberg Hurtig för mer information:

Tel 0155 25 46 18   Mobil 070 237 30 85
E-post:  jenny.brandberg-hurtig@ssab.com  
 • May 24, 2019

  Tunga företag bakom Industri-Quizen som tar mark

  Nyheter -Lanseringen av de åtta initiala Quizen inom skärande bearbetning blev snabbt en succé med en tredubbling av besökstrafiken, säger Hans Bergmark, grundaren av kunskapssajten Manufacturing Guide.
  42
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  164
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  436