Sep 22, 2016

Hemliga dokument: Ericsson planerar lägga ned tillverkningen i Sverige


Enligt interna dokument som SvD Näringsliv har tagit del av, planerar Ericsson att lägga ner all tillverkning i Sverige. Det skulle beröra totalt ca 3000 anställda.

Uppgifterna dementeras dock av Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för fackförbundet Sveriges ingenjörer på Ericsson, till Sveriges Radio nu på morgonen.

Förhandlingarna handlar om nedskärningar, men det finns inga beslut om hur många tjänster som måste bort, och ingenting är klart, enligt Per Norlander.

Ericsson har haft tillverkning i Sverige sedan 1876. Om uppgifterna till SvD stämmer kan en 140-årig epok gå i graven. 

SvD Näringsliv ska ha tagit del av en konfidentiell besparingsplan för ett av Ericssons största affärsområden i Sverige, Nätverksprodukter.

Enligt rapporten kan uppskattningsvis 3 000 anställda tvingas lämna affärsområdet, för att Ericsson ska kunna nå sina kostnadsmål. Hur stora neddragningar som Ericsson ska göra totalt framgår inte.

Åtgärden skulle vara ett första steg på att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige.

Planen innebär inte bara en fördubbling av fjolårets varsel inom Ericssons största affärsområde. Den innebär också en nedläggning av den sista tillverkningen som Ericsson har i Sverige, på orterna Borås och Kumla.

Även Ericssons ledning är medveten om betydelse av åtgärden. Man skriver i rapporten: ”Vi avslutar en 140-årig tillverkningsepok, vilket motsvarar de största nedskärningarna av anställda i Sverige någonsin.”

Av totalt 116 000 anställda inom koncernen har Ericsson idag runt 15 000 anställda i Sverige. Det flesta är knutna till affärsområdet Nätverksprodukter.

Processen med varsel ligger nu, enligt interna källor till SvD, hos ledningen och Jan Frykhammar, som blev tillförordnad vd när Hans Vestberg sparkades den 25 juli i år.

På Ericsson vill man inte kommentera SvD:s uppgifter utan säger att:

– Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först. Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen, säger Karin Hallstan på Ericssons informationsavdelning.

Foto: Ericsson.




Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT