Scooptram ST14 Battery Boomer E2 Battery and Minetruck MT42 Battery

Lastaren Scooptram ST14 Battery, ortdrivningsriggen Boomer E2 Battery och gruvtrucken Minetruck MT42 Battery ingår i Epirocs batterielektriska flotta. Foto: Epiroc.

Sep 19, 2019

Orderboom för Epirocs elektriska flotta


Beställningarna strömmar in på företagets nya generation batterielektriska gruvmaskiner.

Mindre än ett år efter Epirocs lansering av sin nya generation batterielektrisk gruvutrustning så har bolaget vunnit order för dessa maskiner från kunder i flera länder inklusive Finland, Australien och Kanada. 

-Vi ser ett mycket starkt kundintresse för våra nya batterielektriska gruvmaskiner, säger Helena Hedblom, Epirocs Gruv- och infrastrukturchef. Tekniken är nu väletablerad och allt fler gruvbolag inser de betydande fördelarna med att använda eldrivna maskiner istället för diesel. Vi är stolta över att leda gruvindustrins resa mot en fossilfri framtid.

Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa och säkerhet, lägre total driftskostnad och högre produktivitet. Fördelen är särskilt betydelsefull för verksamheter under jord där gruvbolag traditionellt måste investera tungt i ventilation för att få ut dieselavgaser.

I Finland beställde Agnico Eagle Mines Limited under tredje kvartalet 2019 riggen Boltec E Battery för användning vid guldgruvan Kittilä. Flera order från andra bolag har bokats under tidigare kvartal för batterielektriska versioner av bergbultningsriggen Boltec, ortdrivningsriggen Boomer, lastaren Scooptram och gruvtrucken Minetruck.

Dessutom testar Agnico Eagle Mines redan flera av Epirocs batteridrivna maskiner vid Kittilä som en del av projektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS). SIMS, där Epiroc har rollen som samordnare, är del av Horizon 2020, Europeiska Unionens mest omfattande forsknings- och innovationsprogram någonsin. En Boomer E2 Battery har varit i drift några månader vid Kittilä, och i augusti anlände en Minetruck MT42 Battery och en Scooptram ST14 Battery till gruvan som en del av SIMS-projektet.

-Boomer E2 Battery har presterat mycket bra och vi har inte saknat dieselmotorn, säger Jari Kolehmainen, Produktionschef på Agnico Eagle Mines. Återkopplingen från operatörerna har varit positiv och vi ser fram emot att utöka vår flotta med mer eldriven utrustning inom en snar framtid. Därför är vi också mycket glada över att testa den batteridrivna gruvtrucken och lastaren. Dessa tester stärker oss i målet att vara en framgångsrik tidig användare av denna nya och spännande teknik.

Epiroc lanserade sina första batterielektriska maskiner 2016. I november 2018 lanserade bolaget sin nya generation bestående av 14- och 18-ton lastare, en 42-ton gruvtruck och en medelstor borrfamilj inklusive riggar för ortdrivning, produktionsborrning och bergförstärkning. Epiroc strävar efter att kunna erbjuda sin kompletta flotta av underjordisk gruvutrustning i batterielektriska versioner år 2025.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29