EOS_Material-Part

Foto: EOS.

Aug 29, 2019

EOS lanserar nya material och processer för additiv tillverkning


Med applikationsmöjligheter inom allt från bilindustri till medicinteknik.

EOS presenterar nu fyra nya metallmaterial inom industriell 3D-printing: EOS StainlessSteel CX, EOS Aluminium AlF357, EOS Titanium Ti64 Grade 5 och EOS Titanium Ti64 Grade 23. Materialen har skräddarsytts för att passa en mängd olika användningsområden – från bilindustri till medicinteknik.

EOS erbjuder en stor mängd data kring alla nya materials egenskaper; som antal testprover de mekaniska egenskaperna är baserade på och detaljerade ”scanning electron microscope”-bilder (SEM) som visar materialens kvalitet. Dokumentationen och transparensen gör det enkelt för företag att kunna jämföra DMLS 3D-printing med traditionella tillverkningsmetoder och andra 3D-printingteknologier. Denna typ av data och öppenhet är ett krav vid användning av additiv tillverkning inom serieproduktion.

Årtionden av expertis

EOS Director of Research and Development Hannes Gostner säger:

– På EOS har utvecklingen av system, material, processparametrar, mjukvara och tjänster alltid gått hand i hand. Alla delar passar perfekt in med varandra. Resultatet blir reproducerbara högkvalitativa delar till ett kostnadseffektivt pris per del. Den här kombinationen är extremt viktig, särskilt för serietillverkning.

EOS har över 25 års erfarenhet av att arbeta med metaller och erbjuder i dagsläget 20 olika metallmaterial med fler som planeras att lanseras. Genom EOS Oy i Finland har EOS ett kompetenscenter som enbart fokuserar på utvecklingen, kvalificeringen och kvalitetssäkringen av metallmaterial och processer.

De nya materialen i detalj

EOS StainlessSteel CX är ett nytt verktygsgraderat stål som är utvecklat för produktion med EOS M 290 och kombinerar utmärkt korrosionsbeständighet med styrka och hårdhet.

EOS Aluminum AlF357 är ett idealt material för applikationer som kräver en lätt metall med utmärkt mekanisk/termisk styrka. Komponenter som görs i detta material karaktäriseras av lättviktighet, korrosionsbeständighet och dynamisk belastning.

EOS Titanium Ti64 Grade 5 har utvecklats för att ha hög utmattningshållfasthet utan ”hot isostatic pressing” (HIP). Materialet passar produktion med EOS M 290 och i och med att materialet ger utmärkt korrosionsbeständighet är det idealt för flyg- och bilindustrin.

EOS Titanium Ti64 Grade 23 har också utvecklats för att ha hög utmattningshållfasthet utan ”hot isostatic pressing” (HIP), och för produktion med EOS M 290. Jämfört med Ti64, Ti64 Grade 23 erbjuder materialet förbättrad förlängning och brotthållfasthet med en något lägre styrka. Tack vare dessa egenskaper passar det särskilt bra för medicintekniska användningsområden. 

              

EOS är ledande teknologileverantör inom industriell 3D-printing för metaller polymerer. Bolaget grundades 1989 och är en pionjär och innovatör inom lösningar för additiv tillverkning. Produktportföljen innefattar EOS-system, material och processparametrar vilka ger kunder konkurrensfördelar gällande kvalitet och långsiktig hållbarhet i deras tillverkningsprocesser. Vidare erbjuder EOS bred teknisk expertis inom global service, applications engineering och konsulttjänster. 

EOSLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT