Christer Bengtsson. Foto: Tobias Hase.

Nov 7, 2018

3D-printföretaget EOS satsar i Norden


Utser ny regionchef: "Additiv tillverkning passar nordisk industri".


3D-printföretaget EOS har utsett Christer Bengtsson till ny regionchef för Norden och Baltikum. Hans roll blir att utveckla och leda arbetet med att implementera EOS strategi i Norden och öka kunskapen om additiv tillverkning hos företagen.

-Det känns fantastiskt spännande och roligt. 3D-printing som tillverkningsmetod är en förhållandevis ny metod som nu håller på att mogna. Från att ha varit en tillverkningsmetod för prototyper, så börjar vi nu komma in i en fas där företagen överväger att gå över till serieproduktion, säger Christer Bengtsson till Svensk Verkstad.

Potentialen för 3D-print i Norden och Baltikum är enormt stor, menar han, och vi har bara rört på ytan ännu.

Christer Bengtsson är i grunden civilingenjör och han har de senaste åren arbetat med additiv tillverkning, senast inom joint ventureföretaget Amexci och före det Saab Ventures. 

-Additiv tillverkning är för många en relativt ny företeelse, men EOS har funnits i branschen i 30 år, förklarar Christer.

All tillverkning av företagets hårdvara sker i Tyskland och det familjeägda företaget EOS har idag 1400 anställda. EOS har även en verksamhet i Åbo, i Turku, med 50-60 personer som har till uppgift att testa och validera de metallmaterial som EOS kör i sina maskiner och även säljer. 

EOS styrka är att vi täcker in hela cykeln, menar Christer.

-Vi testar och validerar de pulver vi säljer, både plaster och metaller. Vi levererar maskinerna och den kringutrustning som maskinerna har behov av, hela vägen fram till efterbearbetning. Det är avgörande för att kunna leverera kvalitet. Ska man som kund gå in i serieproduktion, så måste man veta att man får ut likadana komponenter, vad gäller toleranser och materialegenskaper, varje gång.

-Att vi är stora inom inte minst flygindustrin och medicinsk industri tycker jag bevisar att vi lever upp till det här, säger Christer Bengtsson, som nu alltså ska få EOS att växa i Norden och Baltikum.

-Additiv tillverkning är en teknologi som passar våra nordiska industrier oerhört väl. Det är ett sätt för oss att kunna bibehålla produktion här i Norden och Baltikum, kanske till och med ett sätt för att argumentera för att få produktion att komma tillbaka.

-Det innebär inte att traditionella metoder som exempelvis fräsning och gjutning kommer att försvinna. De metoderna kommer fortfarande att vara stora, men additiv tillverkning kommer att bli ett viktigt komplement. När man kan utveckla och designa komponenter med egenskaper som man inte kan få fram med traditionella metoder så skapar man ett oerhört mervärde för våra företag, säger Christer Bengtsson, och vi har ett sortiment som är anpassat från det lilla företaget till de stora tillverkarna med helautomatiserade tillverkningslinor.

Dr. Jose Greses, Regional Director North på EOS kommenterar utnämningen:

-Vi är väldigt glada över att Christer Bengtsson tar rollen som regionchef i Norden och Baltikum. Med hans kontakter inom branschen och erfarenhet av additiv tillverkning är han rätt person att leda EOS mot framgång. Han har kunskapen om hur ett företag framgångsrikt kan utnyttja potentialen inom additiv tillverkning.

Christer Bengtsson kommer att vara baserad på EOS kontor i Göteborg.

EOS deltar även på formnext i Frankfurt, Tyskland, 13-15 november, hall 3.1, monter G50.

EOS • Dec 11, 2019

  Uppföljningsorder från Scania

  Affärer Scania beställer uppgradering till Smart Factory, ska bli pilotfärdiga funktioner vid Scaniafabriker world-wide.
  0
  Annons
 • Sandvik Coromant tar täten online

  Som ledande tillverkare av skärverktyg satsar Sandvik Coromant på webbaserade tjänster för kunder som vill söka information och köpa verktyg online. Se filmen.
  176
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT