Polymerbaserad FDR-teknologi för superfina ytor och högprecisionskomponenter öppnar upp för nya möjligheter inom serieproduktion. Foto: EOS.

Dec 19, 2019

EOS först med CO-laserlösning för industriell 3D-printing


Premiärvisades på Formnext 2019.

3D-printertillverkaren EOS visade för första gången upp sin FDR-teknologi för bearbetning av polymerer på Formnextmässan i Frankfurt, som gick den 19–22 november 2019. Därmed blev EOS den första leverantören att erbjuda en lösning för pulverbaserad 3D-printing med hjälp av CO-laser.

Metoden gör det möjligt att tillverka mycket fina men ändå robusta delar med ytor med hög detaljupplösning och väggtjocklekar ända ner till 0,22 mm. Det öppnar nya möjligheter inom serietillverkning och EOS kan nu erbjuda industrin flera nya teknologier för 3D-printing med polymerer som byggmaterial.

FDR-teknologi för ytor med hög detaljupplösning

FDR är väl lämpad för tillverkning av precisionsstrukturer, ytor med hög detaljupplösning och tunna väggtjocklekar och skiljer sig från EOS tidigare produkter genom att den använder en CO-laser på 50 W. Denna typ av laser ger en ultrafin laserstråle med en fokusdiameter som bara är hälften så stor som med de nuvarande SLS-teknologierna. Det ger möjlighet till helt nya exponeringsparametrar som ger delar med superfin yta. Till en början används det certifierade materialet PA 1101. Det bearbetas i skikttjocklekar på 40 och 60 µm och har både hög slaghållfasthet och brottöjning. Dessutom tillverkas det av förnybara råvaror.

FDR-teknologin utvecklas för EOS plattform för polymerproduktion och öppnar för helt nya användningsområden inom polymerbaserad additiv tillverkning, bland annat av filterenheter och vätskekanaler, kontakter och andra elektronikkomponenter samt konsumentvaror som glasögon. 

Dr. Tim Rüttermann, Senior Vice President på EOS polymerdivision:
”Den nya teknologin kombinerar det bästa av två världar – detaljupplösning som stereolitografi och hållbarhet och kvalitet som selektiv lasersintring.”

Han fortsätter:
”I framtiden kommer kunderna därför utifrån applikationskraven kunna välja mellan å ena sidan den nuvarande EOS P 500-versionen med CO2-laser för hög produktivitet och materialflexibilitet, och å andra sidan den CO-laserbaserade FDR-teknologin för tillverkning av högprecisionskomponenter. Om det viktiga i stället är maximal produktivitet med ett särskilt material kan de satsa på EOS kommande LaserProFusion-teknologi som visades för första gången på Formnext 2018.”

EOS P 500 SLS-teknologi: hög produktivitet och materialflexibilitet

EOS P 500-plattformen är konstruerad främst för företag som söker en reproducerbar metod för additiv tillverkning av högkvalitetspolymerer i industriell skala. Till en början kommer en CO2-laser med en uteffekt på 2x70 W att användas på plattformen. Med det högeffektiva och automatiserbara systemet går det att minimera kostnaderna per del och bearbeta polymermaterialklasserna PA 12, PA 11, PA 6, TPU och andra högprestandapolymerer. Plattformen öppnar även för applikationer inom mobilitets- och fordonsindustrin samt inom tillverkning av eletronikkomponenter.

EOS LaserProFusion: för högproduktiv verktygsfri sprutformning

EOS LaserProFusion-teknologin skiljer sig från FDR-teknologin genom att den är utvecklad för maximal produktivitet med konstant fokus på resultat av hög kvalitet. Till skillnad från FDR-lösningarna används här upp till en miljon diodlasrar med en maximal ackumulerad lasereffekt på över 5 kilowatt. Exponeringshastigheten är oberoende av komponentgeometrin. Teknologin är anpassad för serieproduktion, med kortare produktutvecklingstider och verktygsfri formsprutning. I många applikationer kan den även användas som ersättning för formsprutning. Det betyder att EOS LaserProFusion kan sänka kostnaderna med upp till 20 procent.

Samtidigt är teknologin anpassad för de ständigt kortare produktcyklerna och den ökade efterfrågan på individuella lösningar och öppnar för helt nya användningsområden. Planen är att även EOS LaserProFusion ska bygga på EOS polymerplattform.

EOSLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT