Foto: Mapal.

Oct 8, 2019

Enklare handhavande av utvändiga brotschar för små diametrar


Utvändig brotschning från Mapal intressant alternativ till slipning.

Finbearbetning av små utvändiga diametrar görs för det mesta med någon typ av slipprocess. Utvändig brotschning är ett intressant och kostnadseffektivt alternativ till slipning. Om t.ex en IT6 tolerans behöver bearbetas i en svarv med serieproduktion, kan utvändig brotschning med ställbart skär och stödlister vara ett säkert alternativ för slipning som får jobbet gjort. Detta kräver att verktygsdiametern och släppningen på skäret ställs in väldigt noggrant.

Att göra denna inställning så lätt som möjligt var Mapals intension när man utvecklade EA (EasyAdjust) systemet. Med EA-systemet är släppningen integrerad i kassetten som även är skärbärare. Tack vare detta behöver man inte ställa in släppningen på skäret. Det ända som behöver ställas in är överhänget av skäret i förhållande till stödlisten. Detta är vanligtvis en snabbt och enkel uppgift. Dock har detta även tidigare gällt upp till en specifik diameter. Med utvändiga brotschar för små diametrar är fortfarande inställning en ganska svår uppgift. En mätarm måste gå in inuti brotschen och nollställas emot en stödlist och sedan vrids verktyget så man kommer till skäret där man ställer in rätt överhäng mot stödlisten. Ett tillvägagångssätt som förvärras av mycket begränsad sikt in i verktyget. Detta kräver ganska stor skicklighet från den som ställer in verktyget och rätt utbildning.

Nytt system för enkel inställning
MAPAL har utvecklat ett nytt system som gör inställning av små utvändiga brotschar mycket enklare. Detta innebär att kassetten för EA-systemet byggs in i ytterligare en kassett. Denna kassett kan tas ur verktyget, och skäret kan ställas in snabbt och enkelt med hjälpa en mikrometer eller en diabasplatta. Lämpligt inställningsmått är ingraverat på baksidan av verktyget. Detta inställningsmått motsvarar mitten på den tolerans som skall bearbetas.

När inställningen är färdig, monteras kassetten tillbaka i verktyget. Repeternoggrannheten på denna kassett är 2–3 µm. Tack vare denna repeternoggrannhet och den mycket enkla inställningen av skäret, gör det nya systemet att det är mycket enklare att uppfylla dom mycket snäva toleranserna även på små diametrar.

EA-systemet kan användas med skär som har 6 eller 4 skäreggar.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29