Engcons tiltrotator EC233 i serieproduktion. Foto: Engcon.

Mar 28, 2018

Engcons världsledande tiltrotator i serieproduktion


Engcons nya kraftfulla tiltrotator EC233 i serieproduktion – trotjänaren EC30 pensioneras

Engcon, den världsledande tiltrotatortillverkaren, meddelar att serieproduktionen av EC233 – marknadens kraftfullaste tiltrotator byggd för grävmaskiner upp till 33 ton – är i full gång nu. Alla tester har enligt Engcon fallit väl ut. EC233 ersätter därmed trotjänaren EC30 som varit med sedan mitten av 90-talet.

– Allt från första prototyptesterna till serieproduktionen har gått väldigt bra, säger Fredrik Jonsson, utvecklingschef på Engcon.

Fredrik Jonsson berättar att det initialt handlade om så kallade ”förstörande tester” där både stomme och infästningar utsätts för överbelastning i laboratoriemiljö och därefter ute på för stora maskiner. Jonsson berättar hur det går till:

– Vi börjar alltid med att spänna fast våra testprodukter i en kraftig hydraul-rigg där vi med kontrollerade krafter överbelastar dem rejält. Det ger oss en väldigt bra bild vart eventuella konstruktionsbrister finns.

Sluttestas i verklig miljö
När laboratorietesterna är färdiga går ett antal prototyper ut på överstora grävmaskiner för att i verklig miljö få ytterligare utfall på hur allt fungerar.

– Även om vi överbelastar i laboratoriemiljö så händer det helt andra saker ute i verkligheten. Det är allt från skiftande temperaturer till ett oändligt antal brytmoment som inte går att simulera, menar Fredrik Jonsson.

Serieleverans på de nordiska marknaderna är redan i full gång och i juni släpps EC233 på de utomnordiska marknaderna.

Fakta EC233:

För maskinvikt 24-33 ton

Tiltvinkel +- 45 grader

Max brytmoment 340 kNm

Standardutrustad med Centralsmörjning, Lasthållningsventiler på tiltcylindrar

Förberedd för EC-Oil automatisk oljeinkoppling

Standard redskapsfäste QS70 & QS80 med eller utan grip
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT