Stig Engström. Foto: Engcon.

Jan 17, 2018

Fabriken i Strömsund står modell när tillverkningen i Europa byggs ut


-Europa har upptäckt tiltrotatorn, konstaterar framgångssagan Engcons grundare Stig Engström, som nu inviger ytterligare en mångmiljonsatsning.

Engcon, den världsledande tillverkaren av tiltrotatorer för grävmaskiner 1,5-33 ton, fortsätter expandera och satsa stort på sina produktionsanläggningar. Festligheterna kring öppnandet av Engcons nya fabrik i Strömsund hade nätt och jämt avslutats, innan det var dags för nästa invigning. 

I maj invigde företaget en helt ny fabrik i Strömsund, i augusti berättade man om miljoninvesteringar i nya testanläggningar i Strömsundsfabriken – och nu är även utbyggnaden av Engcons fabrik i Polen klar och invigd.

Polenfabriken utökar sin kapacitet för att möta en ökad efterfrågan på tiltrotatorer på kontinenten, särskilt från Frankrike och Holland.

– Jag är både glad och stolt över den utveckling vi haft sedan starten i Polen. Vi byggde fabriken i Niepruszewo, Polen 2012 för att klara den ökade efterfrågan på skopor, markvibratorer, gripar, och svetsade komponenter. Med anledning av vår fortsatta försäljningsökning har vi nu fått bygga ut fabriken, säger Stig Engström, Engcons grundare och ägare.

Fabriken har i och med utbyggnaden fått 1000 nya kvadratmeter som ska inrymma en ny monteringshall, ny provkörning, ökad yta för bearbetning, plåtskärning och gradning. Även kontorsdelen har byggts ut och totalt investerar Engcon 20 miljoner kronor i utbyggnad och utrustning.

Fabriken i Niepruszewo, Polen, byggdes 2012 och har nu byggts ut för ytterligare 20 miljoner kronor.

– Europa har upptäckt tiltrotatorn, konstaterar Stig Engström. Allt började i och med den explosiva försäljningsökningen i början av 2000-talet. Den gjorde att vi var tvungna att höja produktionstakten rejält.

Via handelskammaren kom Stig i kontakt med ett par polska tillverkningsindustrier. De började tillverka komponenter till markvibratorer och en del andra komponenter i Engcons sortiment.

– För mig var det viktigt att vi skulle bibehålla samma höga kvalité som tidigare, även om vi köpte in komponenterna från ett annat land. Det innebar att vi var väldigt noggranna med valet av nya leverantörer, fortsätter Stig Engström.

Samma kvalitet i Strömsund som i Niepruszewo
2003 bestämde sig dock Engcon för att etablera sig i Polen och ta steget med att starta egen tillverkning i landet. Företaget hyrde en fabriksbyggnad och påbörjade tillverkningen.

– Det var ett lyft att starta upp egen tillverkning i Polen. Till slut började vi dock nå så pass stora volymer att vi behövde satsa nytt. Vi köpte därför ett större stycke industrimark och byggde en ny modern fabrik som slog upp portarna 2012. Fabriken byggdes upp helt enligt våra svenska krav.

Nu när fabriken utökar sin kapacitet sneglar den på fabriken i Strömsund, som nyligen startade upp en helautomatisk testanläggning. Detta koncept byggs nu också upp i Polen för de produkter som tillverkas där.

– Det är viktigt att vi har samma förutsättningar här i Polen som i vår övriga verksamhet för att nå våra gemensamma kvalitetsmål, säger Dan Ekholm, produktionschef för Engcon Group. Ökningen av vår verksamhet i Polen ger fem nya arbetstillfällen direkt, och det ser dessutom ut att bli fler på sikt. 

engcon är en större koncern bestående av moderbolaget engcon Holding AB med säte i Strömsund, Sverige och utöver det ansvarar 8 säljbolag för försäljningen i sina respektive marknader Sverige, Norge, Finland, Danmark, England, Tyskland, Frankrike och Nederländerna och för övriga marknader ansvarar engcon International. engcon-gruppen omsatte 2016 ca 780 Msek med ca 200 anställda. www.engcon.com
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT