Energimyndigheten satsar stort för en koldioxidfri stålindustri
SSABs, LKABs och Vattenfalls initiativ för en koldioxidfri stålindustri får ytterligare stöd av Energimyndigheten. Idag kom beslutet att myndigheten finansierar ett 4-årigt forskningsprojekt om sammanlagt 102 miljoner kronor. Samtidigt tillkännager de tre initiativtagarna, SSAB, LKAB och Vattenfall att man beslutat att bilda ett Joint Venture-bolag som ska fortsätta driva initiativet framåt.
- Energimyndighetens beslut att gå in med mer finansiering i initiativet för en koldioxidfri stålindustri är oerhört glädjande för oss. Det visar hur viktigt det här arbetet är, för stålindustrin, men också för ett fossilfritt Sverige 2045, säger Martin Lindqvist , vd och koncernchef för SSAB.
- D et är inspirerande att Energimyndigheten vill vara med och stödja svensk industri i arbetet med att ta fram nya, innovativa och klimatsmarta processer, säger Jan Moström vd och koncernchef LKAB.
- Beskedet är mycket positivt. Det är ett viktigt tillskott till vår gemensamma utmaning att hitta en långsiktig lösning på koldioxidfrågan där Vattenfall vill bidra med elektrifiering och produktion av hållbar vätgas. Vi har här en unik möjlighet att vara banbrytande och bidra till ett fossilfritt Sverige, säger Magnus Hall , vd och koncernchef, Vattenfall.
Energimyndigheten har sedan tidigare stöttat initiativet med 7,7 miljoner kronor i förstudien. I och med Energimyndighetens beslut att gå in med ytterligare finansiering i initiativet kan nu flera olika forskningsprojekt inledas vid bland annat KTH, Luleå Tekniska Universitet, SWEREA MEFOS, Lunds Universitet, Stockholm Environmental Institute och RISE inom ramen för initiativet för en koldioxidfri stålindustri.
Forskningsprojekten kommer bland annat att titta på processen för fossilfri pelletsproduktion, vätgasbaserad direktreduktion och användning av järnsvamp i ljusbågsugn samt elkraftsförsörjning för vätgasproduktion och lagring av vätgas. Forskningsprojekten omfattar sammanlagt 102 miljoner kronor, där Energimyndigheten står för 56 miljoner kronor och de tre företagen för 46 miljoner kronor.
- E n av de stora utmaningarna vi har kring klimatutsläppen, är att minska industrins användning av fossila bränslen. Att undersöka hur vi kan ersätta kol och koks med vätgas i den svenska järn- och stålindustrin är både en plikt och en världsunik möjlighet för framtidens konkurrenskraft, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma .
Samtidigt tillkännager nu SSAB, LKAB och Vattenfall att man beslutat att bilda ett Joint Venture-bolag som ska fortsätta driva initiativet framåt. Bildandet av bolaget kommer att ske under våren 2017.
Det var förra våren som SSAB, LKAB och Vattenfall lanserade ett initiativ för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri. Genom att gå från dagens process med masugnar, med kol och koks, till att istället använda vätgas är målet med initiativet att få en process som inte släpper ut koldioxid – utan vatten.
Initiativet är uppdelat i tre faser. En förstudie som pågår fram till slutet av 2017. Därefter följer forskning och försök i en pilotanläggning fram till 2024. Slutligen är planen att genomföra försök i en fullskalig demonstrationsanläggning fram till 2035.
Sverige har unika förutsättningar för ett sådant här initiativ. Här finns en specialiserad och innovativ stålindustri, tillgång till elkraft som är fossilfri och Europas mest högkvalitativa järnmalm.
För att projektet ska kunna genomföras krävs dock fortsatt betydande nationella insatser från staten, forskningsinstitut och högskolor under en period av 20-25 år.
-
Apr 14, 2021
Stark produktionsökning för råstål i mars
Nyheter Under mars månad ökade svensk råstålsproduktion med 4,2 procent.
-
Apr 14, 2021
Polestar 2 utsedd till “Best of the Best” i Red Dot Awards
Nyheter -Som ny spelare på marknaden behöver vi inte förhålla oss till traditioner och historia, säger Polestars designchef om det vinnande konceptet.
-
Apr 14, 2021
AFRY vill ta täten inom industriell digitalisering
Nyheter Förvärvar Evolve Technology Sweden.
-
Apr 14, 2021
Ökat behov av el – vart ska den komma ifrån?
Branschnytt Teknikföretagen livesänder onsdag kl 16.00: Möt bland andra batteritillverkaren Northvolt och Huddig som erbjuder anläggningsmaskiner som laddhybrider. -
Apr 14, 2021
ViskoTeepak väljer övervakninglösning från SPM Instrument
Affärer Efter några års användning av handhållen mätutrustning valde ViskoTeepak ett nytt trådlöst onlinesystem för att övervaka produktionskritisk utrustning.
-
Apr 13, 2021
Hermes Award 2021 till Bosch Rexroth
Nyheter Vinner priset genom sitt världens första elektriska ställdon för styrning av processventiler under vatten. -
Apr 13, 2021
Personer som behärskar klassiska industriyrken är en bristvara
Arbetsliv Genom fortbildning ska intresset för dessa samhällsbärande yrken öka, menar Lernia, som nu erbjuder svetsspecialistutbildning på distans.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Temaveckorna: Nytt program för hyvling av invändig fyrkant
Horn lanserar.
-
Temaveckorna: Ny svarv från Hyundai-Wia
Ett flertal beställningar redan på väg ut till svenska verkstäder.
-
Tensor IxB batteriverktyg som delar integrerad kontrollpanel
Har ändå samma kraftfulla prestanda som kabelverktyg.
-
Temaveckorna: MaskinFransson dubblar faciliteterna
Verktygsmaskinhandlaren i Hölö söder om Stockholm bygger nu ut för att ge plats åt fler lagermaskiner och ett uppfräschat showroom.
-
Temaveckorna: Nästa generations standardchuck från Kitagawa
Kraftchuck med stor genomgång - BR.