Apr 7, 2016

"En premiumprodukt med stor internationell potential" - svensk båttillverkare vinner ytterligare pris


Peter Nikula kombinerade sin expertis inom svetsteknik och materiallära med passionen för båtlivet. I dag är ALUKIN aluminiumbåtar ett av skärgårdens mest populära aluminiumbåtsmärken.

Tidigare i år blev topprankades företaget i Guldbolagsbarometern. I helgen kammade företaget hem första pris i kategorin ”Tillväxtföretag med internationella ambitioner”.

Alukin aluminiumbåtar produceras av Roslagsföretaget Marinteknik i Norrtälje AB. I helgen korades de till vinnare i en av två kategorier i Skraknästet, en entreprenörstävling för företag i Roslagen och inom den Åländska regionen. Vinsten är ett års stöd av tillväxtmentorer samt olika verktyg för att verkställa planer för expansion och tillväxt.

-  Vi är oerhört glada att vi fick vara del i det här arrangemanget. Det är ett mycket bra initiativ från Ålands näringsliv och Roslandsminglet. Den här typen av engagemang främjar företagsandan på fler sätt, vilket är extremt viktigt för oss som arbetar i mindre företag. Men det är inte minst viktigt för hela samhället i stort. Med rätt hjälp och med bredare nätverk så kan man också utveckla företagen i rätt riktning vilket ger fler arbetstillfällen inte minst till skärgårdsregionerna, säger Maria M Nikula, marknadschef på Marinteknik i Norrtälje AB.

Juryns motivering kring det vinnande bidraget kategorin för tillväxtbolag: ”En premiumprodukt med stor internationell potential. Har och kommer att generera arbetstillfällen i Rosland. Produkten har ett högt statusvärde som är starkt kopplat till regionen”.

I helgen vann Alukin aluminiumbåtar första pris i kategorin ”Tillväxtföretag med internationella ambitioner”. Peter och Maria Nikula. Foto: Staffan Lund, Ålandstidningen

-  Vi är fortfarande ett litet företag, men vi är väl förankrade på den svenska marknaden. Vi har en hög ambitionsnivå med en produkt som ligger helt rätt i tiden. Vår vision är att bidra till ett enkelt och praktiskt båtliv för alla människor som spenderar mycket tid på sjön. Även av miljömässiga skäl är hållbarhet, underhållsfrihet och återvinning av materialet extremt viktigt. Det är högaktuellt nu och kommer så vara även i framtiden samt utanför Sveriges gränser, säger Maria M Nikula.

Expertis kring svetsteknik och materiallära

Peter Nikula är båtkonstruktören och en av grundarna till företaget Marinteknik i Norrtälje AB som konstruerar, bygger och säljer ALUKIN aluminiumbåtar i Roslagen. Peter Nikulas passion för båtlivet har präglat hela hans uppväxt på Åland. Han kombinerade sin expertis kring svetsteknik och materiallära med sin passion för båtlivet och byggde de första prototyperna hemma i garaget i Norrtälje. 

Under år 2006 arbetades den första modellen fram och båten lanserades på mässan Allt för Sjön år 2008. Peter som är en vän av enkelhet vände på sitt efternamn och varumärket ALUKIN föddes. Båten blev en succé! År 2009 utsågs företaget till Årets Rookie i båtbranschen av tidningen Praktiskt Båtägande och korades på mässan Allt för sjön i Stockholm samma år. Syftet med utmärkelsen "Årets Rookie" är enligt tidningen:

"Att lyfta fram nytänkande med inriktning på miljö inom båtlivet. ALUKIN får priset för att grundaren helt efter eget huvud har skapat en ny båt och ett nytt varv. Aluminiumbåtarna är både lättdrivna, energisnåla och vinner på att inte bottenmålas"

I dag är ALUKIN aluminiumbåtar ett av skärgårdens mest populära aluminiumbåtsmärken. Båtarna byggs i Roslagen och finns i 10 olika modeller i storlekar från 6 meter upp till 9 meter, styrpulpetsbåtar, bowriders och hyttbåtar för fritidsbruk samt arbetsbåtar inriktade mot professionellt bruk. Båtarna är kända för sina exceptionella sjöegenskaper i hela fartregistret i alla väder och för sina välbyggda skrov. 

Entreprenörstävlingen Skraknästet arrangeras av Ålands näringsliv i samarbete med Roslandsminglet och riktar sig till etablerade företag i tillväxt samt till företag med nya affärsidéer med potential att växa. Syftet med evenemanget är att främja entreprenörsandan och lyfta företag regionalt och internationellt.

Toppbild: Alukin.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT