Hartwich Mekaniska DMG MORI NHX4000

Från vänster Jan Hartwich, Mats Nilsson applikationstekniker DMG MORI och Mikael Hartwich. Senaste investeringen DMG MORI NHX4000. Foto: DMG MORI.

Jun 28, 2019

En ny DMG MORI till Kosta i Småland


Kunderna finns inom segmentet tung industri och nu vässas maskinparken för att tillgodose kundbehov och kommande volymer.

Hartwich Mekaniska AB har investerat i en NHX4000, en horisontell fleroperationsmaskin från DMG MORI. Investeringen är en ersättningsinvestering av en befintlig DMG MORI för att möta och tillgodose marknadens behov och kommande volymer.

Fokus vid den här investeringen var att köra så mycket obemannad tid som möjligt. Valet blev då att utrusta fleroperationsmaskinen med stort palettmagasin med 10 paletter (400x400mm) och verktygsmagasin på 180 verktygsplatser. Fleroperationsmaskinen sattes i drift under maj månad.

Familjeföretaget Hartwich Mekaniska AB grundades 1980 av Jan Hartwich. Hartwich Mekaniska har sin verksamhet i idylliska Kosta i Småland. De är idag 6 anställda och omsätter ca 17 MSEK. Kunderna är inom segmentet ”tunga fordon” där fördelningen är 60% svarvade och 40% frästa artiklar. Materialen som bearbetas är huvudsakligen stål, aluminium eller rostfritt. I skrivande stund har de även färdigställt certifiering av företaget i ISO9001 och ISO14001.

NHX4000 har ett rörelseområde på 560/560/660mm och är extremt snabb med 1,2G i acceleration och 60m/min i snabbtransport. För extra hög noggrannhet så är maskinen utrustad med skalor i alla axlar. Maskinen är även utrustad med ett avancerat spånhanteringssystem s.k. Zero-sludge som hanterar de flesta typer av material och renar kylvattnet effektivt. Styrsystemet är Fanuc F31iB med CELOS. Det APP-baserade styrsystemet har dubbla skärmar 21”/16”, vilket ger en bra överblick och förenklar hanteringen av maskinen och palettmagasinet.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • dmgmori Reportage

    Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

    Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
    230