Annons

Oljedimavskiljaren Lova 900 installerad på CNC svarven Okuma V920EX.

Apr 20, 2020

En investering i ren luft blev ett måste


- Min familj jobbar ju här, då insåg jag att det måste vara samma luft på kontoret som i produktionen.

Med expansion och nya investeringar blev läget plötsligt akut för att hitta en lösning för att ta hand om oljedimman i lokalerna. Det var verkligen dags att göra något åt det. 

Bröderna Carlsson startade sin verksamhet i Motala 1959 med att tillverka formverktyg för den svenska industrin. Tre generationer senare och efter flertalet investeringar har företaget idag en modern och avancerad maskinpark med flertal bearbetningsmaskiner, cirka 20 anställda och siktet inställt på ytterligare expansion.

2004 valde Bröderna Carlsson att specialisera sig inom legotillverkning och precisionsbearbetning, men fortfarande finns ett ben kvar i produktion och utveckling av formverktyg. Nischen kommit att bli tillverkning av stora och få detaljer, Bröderna Carlsson tillverkar till exempel delar till världens största gasturbin. Sedan fyra år tillbaka har man dessutom tagit steget till att certifierat sig för att kunna leverera lösningar och tjänster till flygindustrin.

Bearbetning med hög precision

För att bli en aktör inom branschen aerospace krävdes investeringar. Genom maskinleverantören Stenbergs förvärvade Bröderna Carlsson två stycken Okuma maskiner samt ett mätverktyg. De satsade på utbildning för sin personal och uppnådde, som en av sex maskinbearbetningsföretag i Sverige, certifieringen AS9100. Efter en lyckad prototyptillverkning fick Bröderna Carlsson uppdraget att, i ett av de största volymprojekt i världen, börja tillverka motordelar till flygmotortillverkaren Pratt & Whitney genom GKN Aerospace i Trollhättan.

Att tillverka delar till flygplansindustrin kräver extremt hög precision. Bearbetningen sker i flera steg och i olika processer av svarvning. Vid CNC svarven, där största delen av bearbetningen för detta projekt sker, tog det inte lång tid innan man på Bröderna Carlsson blev varse om den efterföljande oljedimman. 

Vid öppnade luckorna vid cnc-svarven med jämna mellanrum. Oljedimman spred sig då direkt ut i lokalen, det blev smutsigt och oljigt överallt. Efter att vi installerade 3nines oljedimavskiljare skedde en stor förändring. 

Investering i ren luft

När läget blev akut vid Okumasvarven kontaktade ledningen på Bröderna Carlsson återigen sin partner, Stenbergs, som i sin tur rekommenderade en oljedimavskiljare från 3nine. Efter ett besök från André Nordgren från 3nine valde de att installera två stycken oljedimavskiljare från 3nines GREEN LINE serie.

Oljedimavskiljaren kunde enkelt installeras direkt på maskinen, vilket sparade både på golvutrymme och rördragning. Efter ca sex månader i drift är man på Bröderna Carlsson mycket nöjda med resultatet. Förutom ren luft i lokalen så återvinner man också stora mängder skärvätska.

Oljedimavskiljarna från 3nine är baserade på en unik lamellsepareringsteknologi som separerar 100 procent av alla vätskepartiklarna ner till 1 µm, vilket innebär att de endast lämnar de allra minsta partiklarna till det slutgiltiga HEPA-filtret. Förutom att de kräver minimalt med underhåll och få filterbyten, ger de möjligheten att återanvända de oljor/skärvätskor som används i bearbetningsprocessen.

Alla ska arbeta i en ren och säker miljö

För mig är det självklart att vi alla ska arbeta i en ren och säker miljö. Bröderna Carlsson är ett familjeföretag, min son jobbar här, jag är själv nere på produktion flera gånger per dag. Det ska inte vara någon skillnad på luften i produktion och kontor om du frågar mig. Investeringen av oljedimavskiljare från 3nine blev början till ett långsiktigt samarbete. Det har också skapat en mycket glad och friskare personal, säger Viktor Claesson vd Bröderna Carlsson.

Ren luft en självklarhet - Läs här 

Kontakta oss så skickar vi dig mer info
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Reportage

    Nya eldrivna Merca-vanen till Sverige

    Mercedes-Benz satsar enorma belopp på elektrifiering av sitt utbud. Nu svensk säljstart för nästa modell på tur - en elektrisk storkombi.
    181