Mohanad Kantar hade alla rätt i uttagningsprovet i Teknikåttan. Foto: Karlstads universitet.

Sep 27, 2017

En enda hade alla rätt på Teknikåttans uttagningsprov!


Mohanad Kantar hade alla rätt på uttagningsprovet i regionen Värmland-Dalsland-Närke i våras. Nu är anmälan öppen för årets uttagning.

Varje år får åttondeklassarna i hela Sverige tävla genom att svara på ett antal frågor i teknik, NO-ämnen och matematik. Klasserna kan gå vidare ända till riksfinal och tävla mot klasser från olika håll i Sverige.

Teknikåttan är uppbyggt på samma sätt som "Vi i femman" och samarrangeras av elva universitet och högskolor runt om i landet. Genom olika kunskapstest och experiment tävlar eleverna mot varandra. Först i en uttagningstävling/kval ute på de egna skolorna och sedan i regionstävlingar på respektive universitet eller högskola.

En enda elev i regionen Värmland-Dalsland-Närke hade alla rätt på teknikåttans uttagningsprov i våras, som arrangerades av Karlstads universitet och det var Mohanad Kantar i klass 8A i Storfors. Han är 15 år, ambitiös, älskar ämnen med matematik och NO och siktar på en framtid som läkare.

Som ett pris av Karlstads universitet fick han följa med den forskare som han tyckte var mest intressant för honom. Eftersom hans dröm är att bli läkare så valde han att följa med Anna Abelsson, forskare inom traumasjukvård.

Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Det är ca 30 000 elever runt om i Sverige som deltar. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för de ämnena bland eleverna, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende. Anmälan till Teknikåttan 2018 kommer vara öppen mellan 2017-09-01 och 2018-01-25
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT