Isabelle Ahlman. Foto: Academic Work.

Sep 17, 2018

Bra lön viktigt när unga ingenjörer väljer arbetsgivare


Men det här är viktigast för ingenjörer i början av sin karriär.

Ingenjörer i Sverige i början av sin karriär anser att ”En bra chef och ett bra ledarskap” är det absolut viktigaste när de väljer arbetsgivare. Som det näst viktigaste kriteriet hamnar ”Trevliga arbetskollegor och bra stämning”. Det visar Academic Works årliga undersökning ”Young Professional Attraction Index (YPAI)” som släpps idag.

Undersökningen är den fjärde i ordningen som Academic Work tar fram tillsammans med Kantar Sifo. Syftet är att mäta arbetsgivares attraktivitet bland studenter och akademiker i början av karriären – så kallade young professionals. Närmare 2 400 ingenjörer och young professionals med teknisk inriktning har deltagit i årets undersökning.

"Bra chef och ledarskap" behåller sin plats som det viktigaste kriteriet när young professionals inom tekniksektorn väljer arbetsgivare. 59 procent av de tillfrågade angav detta. Som det näst viktigaste kriteriet hamnar ”Trevliga arbetskollegor och bra stämning” med 58 procent och därefter kommer ”Bra lön och förmåner” som 57 procent av de tillfrågade angav som svarsalternativ.

– Teknikbranschen står inför stora utmaningar såsom ett fossilfritt samhälle och det stora intresset att utveckla artificiell intelligens inom många teknikområden. Att bolag har rätt ledarskap som ser till att sina medarbetare får den stöttning och utbildning som behövs är en förutsättning både för medarbetarnas personliga utveckling och för att Sverige ska fortsätta bibehålla sin topposition inom forskning och utveckling och teknik i övrigt, säger Jonas Frank, Business Area Manager – Technology på Academic Work.

Teknik- och it-sektorn ligger också i topp när young professionals rankar sina drömarbetsgivare. Liksom förra året toppar Google årets mätning, och totalt hittar vi hela 6 teknik- och it-bolag på topp 10-listan över de mest populära arbetsgivarna. Bland annat elbilsbolaget Tesla som hamnar på en fjärdeplats på årets topp 10-lista över de mest populära arbetsgivarna.  

– IT- och tekniksektorn har varit attraktiv i de senaste mätningarna och vi ser att young professionals dras till företag som präglas av att de är nytänkande och som bidrar till utveckling i samhället, vilket många av it- och teknikföretagen gör. Dessutom är många av företagen på topp tio listan duktiga på att lyfta just de här delarna i sin kommunikation vilket fler företag skulle kunna bli bättre på för att bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT