EMO Hannover 2019

Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

Jun 19, 2019

Bäddat för digitala möten på EMO Hannover i september


Mässan är extra viktig i år eftersom många konkreta lösningar och produkter för industri 4.0 väntas, spår Roger Cronholm på Schunk Intec.

Under den numera välkända rubriken "The world of metalworking" samlas större delen av den skärande världen på det stora mässområdet i Hannover för att presentera respektive bli presenterade den senaste tekniken runt skärande bearbetning. Ett par tusen utställare och över hundra tusen besökare bäddar för möten mitt i den digitala omställningen med all ny teknik som är resultatet.

Maskinerna, tillverkningssystemen, verktygen, datatekniken, elektroniken och tillbehören och de automatiserade materialflödena... allt finns på plats i Hannover mellan den 16 och den 21 september i år. Nu är det bara en snabb sommar innan det inträffar, så det kan vara på sin plats att planera besöket redan nu.

I maj samlade representanter från Deutsche Messe AG, EMO Hannover och Trade Fair Agency som är mässans svenska representant, till pressinformation i Stockholm för att presentera huvuddragen i årets tema "Smart teknologi driver morgondagens produktion". På plats var även SVMF - branschorganisationen Sveriges Verktygsmaskinaffärers Förening och oljedimavskiljarföretaget 3nine, som är en av de svenska utställarna.

Från vänster Michael Rose, Deutsche Messe, 3nines marknadschef John Elliot, Hasse Heneby, ordförande för SVMF och Christoph Miller, mässdirektör hos tyska motsvarigheten till SVMF, Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken - VDW. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Vi vet att det kommer att bli en spännande mässa. Mycket händer under rubrikerna Industri 4.0 och digitalisering och nya tekniker, lösningar och metoder tycks ständigt se dagens ljus. Därför är EMO Hannover en självklar mötesplats för alla som verkar inom den skärande bearbetningens område. Alla betyder i det här fallet alla ur ett globalt perspektiv. Mässan i Hannover drar besökare såväl som utställare från hela världen.

Fram till mitten av april hade 2000 utställare från 47 länder redan anmält sig.

På utställarlistan hittar vi stora marknadsledare som bland andra DMG MORI, Mazak, Siemens, Fanuc, Okuma, Trumpf, Schunk, Iscar och Kuka. 16 svenska utställare hade också registrerat sig, däribland Sandvik Coromant, SKF, 3nine, Absolent och ABB. 

Oljedimavskiljarföretaget 3nine har historiskt sett knutit till sig många stora konton på just EMO, konstaterar marknadschefen John Elliot som laddar för årets upplaga. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Utöver dessa finns alla företag som är representerade genom sina leverantörer. De flesta svenska maskinsäljare har som bekant ett antal tillverkare knutna till sig och därför finns det gott om svenskar i montrarna.

Länken till mässan

Länken mellan svensk industri och Deutsche Messe heter Trade Fair Agency och de bistår inte minst utställande företag på olika sätt.

– Allt från hotellbokningar till monterbyggande. Vi hjälper till med det mesta, ofta genom att leda dem till rätt person på mässan och så vidare, berättare Kelly Fredriksson på Trade Fair Agency.

– Vi hjälper även besökare med guidade turer på mässan.

Viktigt besöka EMO i år

Att besöka årets EMO är viktigt av flera anledningar. Det konstaterar Roger Cronholm, Schunk Intec, en av de stora utställarna. Vid mässan 2017 kom inte mindre än 130 000 besökare till 2 200 utställarna från 44 länder.

– Jag tror vi kommer att få se mycket nyheter i år, säger han. Vi har pratat om Industri 4.0 i flera år, men det är först nu vi verkligen får se konkreta lösningar och produkter i den andan. Ny teknisk utveckling har satt sig, tillverkarna har kommit fram med nya lösningar. Nu kommer applikationerna.

– Mässan är generellt en mycket viktig mässa, för oss likaväl som för andra aktörer. Hannover ligger också väldigt bra till geografiskt för svenskar.

– Dessutom kommer det att dröja ganska länge innan vi får chansen i Hannover igen. Nästa gång EMO arrangeras, det vill säga 2021, är Milano platsen. Först 2023 kommer EMO tillbaka till Hannover. Ytterligare en anledning att åka till Hannover i höst. Jag tror det blir många svenskar där i år. Till Milano åker betydligt färre från de här breddgraderna.

Schunk deltar dock i både Hannover och Milano. EMO är viktig för företaget, oavsett var den ligger.

Hjälp på vägen

Av erfarenhet vet vi att man bör vara ute i tid när man planerar resan till Hannover. Även om staden är stor och välförsedd när det gäller hotell, tenderar dessa att bokas upp av alla besökarna till mässan. Med påföljd att man kan hamna långt utanför mässområdet och få långa restider lokalt.

På EMO Hannovers hemsida finns länkar och information om både boende och resor. En hel del tips som du kan ha nytta av oavsett om du kommer med bil, åker tåg eller flyger. Information om bussar till och från flygplatsen, direkttåg till mässområdet och en rad olika servicenivåer för bagageservice och så vidare. 

Boka boende.

Kostnadsfritt entrékort till EMO Hannover

Genom ett samarbete med EMO Hannovers svenska representant, Trade Fair Agency, har Svensk Verkstad det stora nöjet att erbjuda dig som läsare kostnadsfritt entrékort till mässan. Entrékortets värde uppgår till 89 Euro (ca 930 kr) och gäller för mässans alla dagar.

För att få ditt kostnadsfria entrékort, se länken.

Vid registrering av entrékorten finns också möjlighet att ladda ner en biljett för kostnadsfritt nyttjande av Hannovers kollektivtrafik under mässdagarna.

EMO
VDWLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

    För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
    26