All potential, Emma. Foto: Female Leader Engineer.

Aug 21, 2017

Emma vill bli chef


Men hur lätt är det när endast 16 av 282 bolag rekryterar en kvinna till toppen? Female Leader Engineer har en vision om att makten i närlingslivet ska bli jämnt fördelad mellan män och kvinnor.

Många idag tror att Sverige är ett jämställt land, men traditionella könsroller och uppfattningar om mäns och kvinnors olika möjligheter står i vägen för Emma att få utveckla sin potential och förverkliga sin dröm. En förlust för såväl Emma som för näringslivet. Men vd-kvinnorna har blivit allt fler. 16 kvinnor huserar i börsbolagens toppskikt. Flest av dem återfinns i börsens minsta bolag och i fastighets- och finansbranschen.

(Källa: AllBright, 2016)

– Trots att antalet kvinnor på vd-positionen ökar är antalet fortfarande nere på löjligt låga nivåer. Att endast 16 av 282 bolag rekryterar en kvinna till toppen är en skam, säger Amanda Lundeteg, vd för AllBright.

Om utvecklingstakten fortsätter i samma tempo som den gjort de senaste fyra åren når samtliga bolag minst 40 procent kvinnor om 24 år.

Female Leader Engineer bedriver utmärkelsen Female Leader Engineer, som den 21 augusti öppnar för höstens ansökningar, och nätverket FLE Alumni. Genom att synliggöra högpresterande nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer och skapa en plattform där de och industriföretag kan träffas syftar utmärkelsen Female Leader Engineer till att skapa en jämn maktbalans mellan män och kvinnor i näringslivet. Under hösten välkomnar de sju partnerföretagen Scania, Ericsson, Fortum, Skanska, SSAB, Sandvik och Stora Enso de 20 deltagare som går vidare till utmärkelsen Female Leader Engineer. 

-Utmärkelsen är en enastående möjlighet för både de som söker och våra partnerföretag. Som sökande har du chans att vinna Sveriges vassaste traineeprogram. Företagen å sin sida får möjligheten att lära känna och även chansen att först rekrytera deltagarna. Kan du söka så sök, det värsta som kan hända är att du får ett nej, säger Ellinor Grape, Projektledare Female Leader Engineer.

Female Leader Engineer släppte under våren kampanjfilmen All Potential som belyser vikten av att fortsätta utmana könsnormer i samhället. I kortfilmen drömmer den unga flickan Emma om att bota cancer, bli chef och president. Kampanjen All Potential uppmärksammar de strukturer och normer som dock fortfarande bidrar till att många kvinnor växer upp med en naturlig inställning att hon inte är en självklar företagsledare eller att hennes prestationer inte kommer att räcka till, se kortfilmen:

-Alla kan påverka normer och reflektera över sin egen roll. Fråga dig själv hur du kan synliggöra kvinnliga förebilder hemma eller på jobbet. Om du är en rekryterande chef, vad gör du för att inte omedvetet döma CV:n baserat på kön, säger Ellinor Grape, skapare av filmen och projektledare i Female Leader Engineer.

Utmärkelsen Female Leader Engineer

Urvalsprocessen syftar till att utveckla samtliga deltagare och fungerar också som en unik mötesplats mellan unga kvinnor och svensk industri. Förrutom ett skräddarsytt traineeprogram får vinnaren även ett coachingprogram från Kvinnokompetensen för att utveckla sitt självledarskap och därmed kunna leda andra på ett bättre sätt. Rekryteringsprocessen sköts av headhuntingföretaget Talent Eye som arbetar just med att varje person ska hitta rätt roll utifrån sin egen profil och sina preferenser.

De studenter som kan söka utmärkelsen ska ta sin civilingenjörsexamen under höstterminen 2017 eller vårterminen 2018 och läsa på Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet och Luleå Tekniska Universitet. Erfarenhet från, och framförallt intresse för, ledarskap är viktigt liksom viljan att arbeta på något av partnerföretagen. Andra egenskaper som efterfrågas är självkännedom, integritet, positiv inställning, en stark problemlösningsförmåga och fokus på resultat.

Ansökan till utmärkelsen Female Leader Engineer stänger den 17:e september. Läs mer på www.femaleleaderengineer.se/student/ansokan/

Filmen All Potential presenteras av Female Leader Engineer och är producerad av Animech Communications.

Källor till fakta i filmen:

www.femaleleaderengineer.se
Kortfilmen All potential: https://www.youtube.com/watch?v=669lhC-6yHo
Statens offentliga utredningar, Utbildningsdepartementet. (2006), Jämställdhet i förskolan - om betydelsen av jämställdhet och genus i förskolans pedagogiska arbete, SOU 2006:75.
Stiftelsen Allbright. (2015). Färdigbantat - dags för kompetens! Allbright.
Stiftelsen Allbright. (2016). Var femte ledare nu kvinna, Allbrightrapporten, mars 2016. Allbright.
Gaustad, T., & Raknes, K. (2015). Menn som ikke liker karrierekvinner, Hovedresultater fra en eksperimentell undersøkelse. Tankesmien Agenda.
Krafft, C. (2009). Tusentals små beslut - Om kvinnliga och manliga akademikers karriärmöjligheter. SACO.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT