Ann Kittendorff och Tanja Lundberg bjuder på ett uppgraderat mässkoncept i år. Foto: Elmia.

Mar 29, 2018

Elmia bjuder på ett uppgraderat mässkoncept och toppar med 3D


Sex mässor bygger Industrimässorna i Jönköping

När Elmia den 15-18 maj arrangerar Industrimässorna i Jönköping är det ett kraftigt uppgraderat event som möter besökarna.
– I år arrangerar vi sex mässor parallellt och vi är särskilt glada över att presentera 3D som en helt ny produkt för Sverige, säger Tanja Lundberg och Ann Kittendorff.
Inte mindre än sex mässor har alltså snickrats ihop för att täcka hela den svenska industrin.
Steg för steg har Industrimässorna vuxit och kompletterats. Nu går man från fyra till sex.
De fyra mässorna Verktygsmaskiner, Svets o Sammanfogningsteknik, Plåt och Automation får sällskap av Polymer som tidigare arrangerats separat, men som nu får gott sällskap.
Intressant nytt inslag är 3D-mässan, som är helt nytt för Sverige, men som samtidigt är ett ganska självklart område med tanke på vilket enormt uppsving additiv tillverkning fått på senare år.
– Vi har placerat 3D-mässan i mässgatan som byggs om en hel del. Den kommer inte att se ut som vanligt.
3D-mässan riktar sig särskilt till företag som kan erbjuda produktionsmaskiner för additiv tillverkning och materialleverantörer.

Fler satsar mer
Inför årets mässor är naturligtvis förväntningarna väldigt höga. Inte minst med tanke på hur framför allt Automation och Svets togs emot när de landade. Succé direkt för båda. Detsamma gäller förra årets tillskott, där marknaden väntade på både en bra maskinmässa och en bra plåtmässa. Marknaden fick båda och tog emot dem med öppna armar.
– Maskinmässans utställare satsade redan förra gången stort på mässan generellt, konstaterar Ann Kittendorff. Och det fortsätter de att göra även den här gången.
Plåtbranschen var aningen försiktigare efter att ha upplevt ganska nedtonade mässor i Göteborg under några år.
– Men den fick ett väldigt bra mottagande vid premiären och det märks i år. Plåtföretagen satsar mer den här gången. Dessutom är stora aktörer, som tidigare inte deltog, med den här gången.
Trumpf deltog exempelvis inte vid förra mässan, men breder i år ut sig över 160 kvadratmeter.
Salvagnini deltog lite försiktigt vid premiären, och nöjde sig med en mindre monter, men i år har Björn Ahlqvist lovat att ha maskiner i den större montern.
Automation- och Svets-mässorna gick hem med buller och bång när de arrangerades första gången och de blir allt starkare.
Polymermässan hamnar i gott sällskap och går i synnerhet bra ihop med automation.
– Här finns några lediga montrar kvar, men de övriga mässorna är i princip fulla nu.

Aktuella teman
Det händer naturligtvis väldigt mycket på alla de här sex industrimässorna varje dag men vi kan särskilt puffa för de teman som genomsyrar alla mässorna alla dagar.
– Vi satsar särskilt på fyra aktuella teman; Framtidens produktion, Hållbar produktion och ökad produktivitet, Arbetsmiljö och säkerhet samt Rekrytering och kompetens – alla viktiga områden för industrin. Inte minst är den nya tekniken aktuell just nu.

Fokus på digitaliseringen?
– Definitivt. Betydligt mer än bara en massa buzzwords – här kommer det att bli konkret och hända saker!
– Det kommer att bli fyra mycket intensiva och viktiga dagar för industrin, lovar Tanja Lundberg och Ann Kittendorff som så här långt är mycket nöjda med arbetet inför mässorna.
mässar med passion
Maskinsäljarna välkomnade mässan med öppna armar när den hade premiär för två år sedan. Till dessa hör Stenbergs, som bor bara ett stenkast från Elmia-hallarna.
– Vi tycker absolut att det här är en viktig mässa för Sverige, säger Mathias Zingmark, produktchef på Stenbergs.
– Så länge vi ska ha en mässa måste man vara med och göra det väldigt bra. Vi kan inte börja köra det här med vänsterhanden, det tror vi inte på. Nu har vi enats om att vi ska ha en mässa och då vill vi vara med och göra det här så bra det bara går.


Det viktigaste för er som utställare?
– Man vill inspirera tillverkningsindustrin till smarta val och vi gör det med passion den här gången. Vi har planerat för mässan under lång tid och satsar så mycket vi kan.
– Vi tycker det är roligt att få träffa kunderna på det här sättet. Att vi sedan bor i Jönköping gör det extra roligt. Vi arrangerar kvällsaktiviteter två kvällar under mässveckan för våra kunder.
Har bara alla utställare samma inställning som Stenbergs så talar väldigt mycket för att det blir en bra mässa i år – också.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    78
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT