Bild: Elektroautomatik.

Nov 27, 2018

Elektroautomatik har genomfört första virtuella idrifttagningen med kund


Tack vare Virtual Commissioning har kunden minskat sina uppstartsrisker och fått igång sin produktion snabbare, säger Jonas Kjellberg på Elektroautomatik.


I ett skarpt projekt har Elektroautomatik nu jobbat med Virtual Commissioning och därmed gjort sin första virtuella idrifttagning tillsammans med kund.

– I ett våra automationsprojekt har vi nu jobbat med Virtual Commissioning och gjort vår första virtuella idrifttagning tillsammans med en av våra nyckelkunder. Det här var ett viktigt steg då det har skapat stort värde för kunden som tack vare Virtual Commissioning har minskat sina uppstartsrisker och fått igång sin produktion snabbare, säger Jonas Kjellberg, VD för Elektroautomatik.

Utrustningen var en robotcell innehållande in- och utbana, separeringar, robotgripare, cylindrar och motorer. Denna byggdes upp i ABB RobotStudio och alla rörelser inklusive robot kopplades mot PLC-programmet i TIA-Portalen.

Kunden var på plats hos Elektroautomatik för en virtuell FAT där de kunde köra och testa av utrustning, program och HMI. Med hjälp av VR-glasögon kunde de även gå in i stationen och testa utrymme och höjder för lyft.

– Den virtuella idrifttagningen gjorde att både vi och kunden kunde testa och uppleva utrustningen i ett mycket tidigare skede än vad vi har kunnat göra innan, säger Samuel Lindholm, teknisk chef på Elektroautomatik i Skövde.

Slutresultatet blev en kortare verklig idrifttagning och både Elektroautomatik och kunden var mycket positiva till projektet.

VAD ÄR VIRTUAL COMMISSIONING?
Virtual Commissioning är en simuleringsteknik för att se och testa av en verklig idriftsättning. Allt förarbete från el, styr och mekanik sätts ihop till en simuleringsmodell där du virtuellt kan testa av och köra en utrustning innan den har byggts upp. Tillsammans med VR-glasögonen kan du gå in i din anläggning för att i verklig storlek se avstånd och mått.

Värdet med Virtual Commissioning är:

• Kortare drifttagningstid
• Effektivare tester
• Utbildning som inte stör produktio
• Möjlighet att påverka utrustningen innan den byggs upp i verkligheten
 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  197
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  120
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  65
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT