Daniel Ellison, vd för Motala Verkstad-gruppen. Foto: MVG.

Sep 17, 2018

Elekta Instrument förlänger tillverkningskontrakt med Motala Verkstad


Därmed säkras fortsatt svensk tillverkning av den svenska uppfinningen Leksell Gamma Knife®, en sorts strålkniv som årligen behandlar 80.000 patienter worldwide.

AB Motala Verkstad och Elekta Instrument AB har förlängt deras avtal gällande produktion av Elektas strålkniv, Leksell Gamma Knife® Icon™, där Motala Verkstad ansvarar för inköp, produktion och montage till färdig strålkniv redo att skickas till slutkund. Avtalet förlängs med fem år.

– Vi är stolta och glada över att få förlängt förtroende som underleverantör av Elektas strålknivar. Vi ser detta som ett mycket gott betyg för MVG och vår förmåga som produktionspartner till Elekta, säger MVGs kundansvarig Anders Abrahamsson.

Avtalet innebär att samarbetet mellan Motala Verkstad och Elekta fördjupas på ett långsiktigt sätt och säkrar produktion och arbetstillfällen i Motala.

– Elektas strålkniv (Leksell Gamma Knife®) är en svensk uppfinning som i år firar 50 år. Elekta har ett långt samarbete med Motala Verkstad och det är roligt att vi kan fortsätta produktionen i Sverige. Förutsättningen är det förändringsarbete som nu sker i Motala Verkstad och det nära samarbete Elekta har med verksamheten. Vi ser fram emot många fler strålknivar tillsammans, säger Elektas inköpschef i Sverige Anna-Karin Thorsander.

– Avtalet löper över 5 år och det säkrar långsiktig produktion och ett större antal arbetstillfällen i Motala. I och med detta kommer vi att fira vårt 200-års jubileum som Motala Verkstad år 2022 som stolt produktionspartner till Elekta. Särskilt stolta är vi att som produktionspartner i och med detta avtal ha sänkt Elektas CO2 avtryck vid tillverkning av strålknivarna med 75% vilket innebär en minskning med minst 2000t CO2 under avtalsperioden, säger MVGs VD Daniel Ellison.

Motala Verkstad har producerat Leksell Gamma Knife-system till Elekta under många årtionden. Den första strålkniven tillverkades av Motala Verkstad 1974 och installerades på Karolinska sjukhuset. 

Leksell Gamma Knife® Icon™.

Strålkirurgi med Gamma Knife ett skonsammare alternativ till traditionell hjärnkirurgi och strålning av hela hjärnan för metastatiska sjukdomar, vilket innebär cancer som har spridit sig från hjärnan till andra delar av kroppen. Leksell Gamma Knife riktar med extremt hög precision upp till tusentals lågintensiva strålar mot ett eller flera mål under ett eller flera behandlingstillfällen. 

Den första patienten som fick stereotaktisk strålkirurgi med Leksell Gamma Knife® i klinisk miljö fick det i samband med behandlingen av ett hypofysadenom. Behandlingen utfördes på Sophiahemmet i Stockholm den 27 januari 1968. I dag behandlar 330 kliniska Leksell Gamma Knife center, fördelade på 54 länder, årligen sammanlagt 80.000 nya patienter. 

– Professor Lars Leksell skulle vara oerhört stolt över att hans uppfinning har funnits kvar under så många decennier, vilket inte bara är ett bevis på kraften hos hans ursprungliga Leksell Gamma Knife-enhet, utan också ett tecken på hans engagemang i att fortsätta att bygga vidare på, förfina och förnya Leksell Gamma Knife-plattformen för att förbättra vården av och resultaten för patienterna, säger Elektas VD och koncernchef Richard Hausmann, när han talar om den framlidne Lars Leksell, pionjär inom neurokirurgi och skapare av Gamma Knife.

AB Motala Verkstad, Sveriges äldsta nu verksamma verkstadsföretag, grundades år 1822 av Baltzar von Platen, ursprungligen för att leverera mekaniska produkter i samband med byggandet av Göta kanal. Idag är man en produktionspartner med kärnkompetens för bearbetning, tillverkning, avancerad svetsning och kvalificerat montage av tunga och medeltunga industriella komponenter, delsystem, system och maskiner.

Motala Verkstad Group består idag av fyra verkstäder: Motala Verkstad, FM Industri i Malmö, MVG i Kristinehamn och MVG i Gustavsvik. Alla har ett långt förflutet inom svensk industri och är idag ledande marknadsaktörer inom sina respektive områden.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  398
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  85
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT