Kai Johan Jiang. Foto: Nevs.

Jan 16, 2019

Elbilstillverkaren Nevs får ny majoritetsägare


Kinesisk koncern köper 51 procent av aktierna av grundaren och huvudägaren Kai Johan Jiang.

Kinesiska koncernen Evergrande har köpt 51 procent av aktierna i Nevs av grundaren och ägaren Kai Johan Jiang. Köpeskillingen ligger på dryga 8 miljarder kronor. Det uppger GP.

Kai Johan Jiang kommer att äga resterande 49 procent. Han ägde vid tillfället för affären 100 procent av aktierna i bolaget, uppger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund till GP, efter att ha förvärvat de minoritetsandelar andra kinesiska parter haft i Nevs. Han blir därmed minoritetsägare i bolaget, men ska vara fortsatt aktiv, enligt Fryklund

China Evergrande Group är ett av världens största bolag med 125 000 anställda, som verkar inom allt ifrån fastigheter till sjukvård. Det är koncernens Hong Kong-baserade hälso- och sjukvårdsbolag Evergrande Health Industry Group som går in som ägare i Nevs.

-Det är en drömpartner för Nevs och Nevs är en drömpartner också för dem, säger Kai Johan Jiang till Sveriges radio Ekot och menar att nu kommer produktionen i Trollhättan kunna starta tidigare.

På GPs fråga om hur detta bolags verksamhet hänger ihop med fordonsindustri svarar kommunikationschefen Fredrik Fryklund:

– Det viktiga är att de delar vår vision om ett hållbart samhälle, att de är starka och att vi jobbar mot samma mål. Enligt Kai Johan Jiang är Evergrande också världens största bilåterförsäljare.

– Det har ingått i planen i flera år att hitta en finansiär som delar vår vision och som kan trygga vår framtid långsiktigt. Därför är det här en perfekt ”match”.

Enligt Ny Teknik investerade Evergrande nyligen 17 miljarder i en kinesisk bilhandelskedja. 

Nevs har byggt en fabrik i Kina, i Tianjin, och bygger ytterligare en i Shanghai – utöver fabriken i Trollhättan. Under senvåren i år är planen att tillverka helelektriska 9–3-modeller i fabriken i Tianjin. I Trollhättan pågår förberedelserna för att börja tillverka underredena till fordonen. I övrigt ägnar sig anläggningen i Trollhättan åt legoproduktion åt andra uppdragsgivare.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  410
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT