Peter Carlsson, vd och delägare i Northvolt, fd logistikchef Tesla. Foto: Svenska Mässan.

Mar 17, 2017

Elbilsmarknaden kommer att explodera


Det menar tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson.

Idag rullar 10 000 rena elbilar i Sverige.
- Om tio till femton år kan vi ha en uppemot en miljon. Vi ser en explosion framför oss, säger branschexperten Peter Carlsson, som medverkar på Power Circle Summit.

Om teorierna stämmer hundrafaldigas den svenska fordonsflottans elförbrukning, vilket i hög grad skulle påverka kraftindustrin.

På årets Power Circle Summit, 9 maj på Svenska Mässan i Göteborg, speglas den högaktuella frågan i seminariet “Hur långt och hur snabbt kommer fordonsmarknaden att elektrifieras och vilka blir konsekvenserna?”

En av talarna vid seminariet är Peter Carlsson, tidigare logistikchef vid marknadsledande Tesla i USA. Nu är han vd och delägare i nystartade Northvolt, som vill bygga en stor svensk batterifabrik.
- Hela bilindustrin står på tröskeln till en stor förändring. De hinder vi ser idag kommer att brytas ned inom bara några år. Det sker väldigt, väldigt snabbt, säger han.
- Den dag det finns alternativ i mellanprisklassen med tillräcklig räckvidd, låga underhållskostnader och prestanda som är lika bra eller bättre - då kommer jag som konsument att välja en elbil.

Sverige har haft en kraftig ökning av antalet laddbara fordon de senaste åren. I februari i år passerades 30 000-strecket. Majoriteten är laddbara hybridbilar, bara en tredjedel rena elbilar.

Men enligt Peter Carlsson utgör hybriderna en övergångsfas:
- Förbränningsmotorns tid är ute, inte minst av klimatskäl. Det är den rena eldriften som är framtiden.

De alternativ som skulle göra elbilen intressant för gemene man är redan på gång, menar han. Han tänker framförallt på Teslas Model 3.
- Den lanseras i USA i slutet av detta år och kommer till Sverige 2018. Om några år kommer vi att se den bilen som den stora vändpunkten: det var då det hände, det var då elbilen bröt fram på bred front.

Anledningen är, enligt Peter Carlsson, dels den goda räckvidden (35-50 mil, beroende på batteripaket), dels att det är den första elbilsmodell som blir konkurrenskraftig även utan skattelättnader: priset är satt till 35 000 dollar.
- Därmed går den in i tjänstebilssegmentet. För företagen blir den väldigt förmånlig att äga, inte minst med tanke på driftskostnaden. Att köra bilen kostar, med nuvarande elpriser, ungefär 1 krona per mil.
- Till det kommer de låga underhållskostnaderna. Motorn är väldigt enkel. Och du behöver aldrig byta olja…

Power Circle Summit samlar landets viktigaste beslutsfattare, påverkare och vägvisare för att lyfta tankar kring innovation, energiteknik, affärsmodeller och strategi.

Banbrytande teknik som självförsörjande energisystem hos kunderna i kombination med det uppkopplade samhället har potential att snabbt visa vägen till ett förändrat affärslandskap.

Power Circle Summit arrangeras den 9 maj 2017 parallellt med Elfack - Norden största mässa för framtidens elbransch.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  410
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT