Ankin Liljegren, VD, tillsammans med två av totalt elva medarbetare på El-yta. Här ses de plocka av och avsyna elförzinkade artiklar.

Sep 27, 2018

EL-YTA i Olofström stärker sin konkurrenskraft genom Digi-Load


Ytbehandlingsbranschen är väldigt arbetsintensiv och har mycket att vinna på ökad automatisering.

El-yta i Olofström är en av deltagarna i Digi-Load, en nationell testbädd som fokuserar på stärkt konkurrenskraft inom svensk ytbehandlingsindustri genom automatisering och digitalisering.

–  Vi fick information om projektet genom Svensk ytbehandlingsförening som vi är med i, och kände direkt att vi ville delta. Det finns ett stort behov av att öka automatisering och digitalisering i vår bransch, därför är detta projekt jättespännande, säger Ankin Liljegren, VD på El-yta.

HÅRT KONKURRENSUTSATT BRANSCH
Det finns runt 400 ytbehandlande företag i Sverige, de flesta av dem små eller medelstora. Branschen är hårt konkurrensutsatt från låglöneländer och insatser krävs för att höja konkurrenskraften. Ett sätt att göra det är att öka automations- och digitaliseringsgraden på de mest personalkrävande momenten – hängning och avplock av produkter. Det är just dessa moment som Digi-Load fokuserar på.

–  Ytbehandlingsbranschen är väldigt arbetsintensiv med både många och tunga lyft. Vi kan vinna mycket på att reducera detta, både i form av bättre arbetsmiljö och kostnadseffektivitet. Genom att öka automatiseringen kan våra medarbetare göra andra uppgifter på företaget. Det tror jag också är ett sätt att få den unga generationen att vilja jobba i vår bransch, att det känns spännande att jobba mer digitalt än fysiskt också, menar Ankin.

TESTCASE MED PARTNERS FRÅN HELA VÄRDEKEDJAN
Digi-Load är en testbädd som finansieras av Vinnova via SIO Produktion 2030, och drivs av Swerea IVF. Testbädden startade i november 2017 och pågår till slutet av 2020. Den är uppdelad på fyra testmiljöer, tre fysiska och en virtuell. I korthet går projektet ut på att använda befintlig teknik som traditionella och kollaborativa robotar i kombination med sensorisk och visionsystem för att visa möjligheterna inom områdena hängning och avplockning.

I testbädden samverkar aktörer från hela värdekedjan, något som är viktigt för att kunna utveckla och leverera hållbara lösningar till branschen. El-yta ingår i flera mindre projektgrupper och är bland annat involverade i ett testcase kring hängning.

–  I denna grupp är vi representanter från ytbehandlingsföretag och lackeringsföretag tillsammans med en leverantör av robotar, och vision fixturtillverkare samt Chalmers. Vi har både fysiska träffar i testmiljöerna, webbmöten var tredje vecka och kontakt däremellan. Till exempel skickar vi bilder och ritningar till Chalmers på hur pallar och jobb kan se ut hos oss, så att de lättare kan jobba vidare med utvecklingen av detta, i och med att det kan skilja en del mellan praktik och teori. De kommer även att besöka oss.

–  Det är ett bra exempel på konkret samverkan, säger Ankin, och berättar att en första leverans av testet ska vara klart i början av nästa år för att visas upp på mässan Scandinavian Coating i Köpenhamn 20-21 mars 2019.


FAKTA OM TESTBÄDDEN

(Källa: https://www.swerea.se/digi-load)

Testbädden är lokaliserad på följande platser:

1) Robotdalen (Samarbete mellan Mälardalens högskola och ABB:s testcenter för automation) –  fokus inom projektet för denna site är traditionella robotar i kombination med vision- och sensorteknik
2) Paint Center på Swerea IVF – Kollaborativa robotar för hängning/nedplock.
3) IPS – Virtuell testbädd med fokus på simulering, optimering och virtuell tvilling.
4) MIBA Industriteknik – Industriella demonstrationer

Projektpartners
Ytbehandlare

Assars Industriservice
Bogelack
Husqvarna
El-Yta Kem AB
Bodycote
VBG Group
LaRay AB
Modulsystem

Leverantörer

ABB
Epifatech
Hjort Conveyor AB
Miba Industriteknik
RobNor
Unibap

Branschföreningar

SPF, (Svensk Pulverlackteknisk Förening)
SYF (Svensk Ytbehandlingsförening

Forskningsaktörer

Fraunhofer Chalmers Center
Mälardalens högskola
Swerea IVF

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT