På bilden från vänster Henrik Bexell, operatör, och vd Mattias Johansson. Foto: Ejderstedts.

Nov 27, 2018

Investeringar i större lokaler och maskiner ökade affärerna


Inte minst de större kunderna har lagt fler uppdrag hos legotillverkaren i Vetlanda, sedan kapaciteten och möjligheterna till samarbete utökades.

KFK Mekan i Vetlanda är en legotillverkare inom stål och aluminium. Företaget kallar sig "det lilla företaget med de stora kunderna" och utför CNC-bearbetning till allt från möbel- och belysningsindustrin till fordonsindustrin.

Under våren 2018 flyttade KFK Mekan in i nya lokaler, en uppgradering från 900 till 2700 kvadratmeter produktionsyta. De nya lokalerna är ett hyrköp i samarbete med kommunen, där kommunen stått för byggkostnaden och KFK Mekan hyr lokalerna de första åren.

-Sedan flytten har vi  skapat ett flertal nya affärer med både befintliga och nya kunder i de huvudbranscher vi arbetar aktivt mot, säger Patrik Revelj, försäljningschef KFK Mekan till Svensk Verkstad.

-Det märks på våra större kunder att de lägger fler uppdrag hos oss, nu när möjligheterna till utökat samarbete finns.

Företaget har även gjort ett antal investeringar i maskinparken, nu senast har man fått sin andra Wele installerad.

-Maskinen ska användas för bearbetning i stål och aluminium, säger Peter Fasth på Ejderstedts, som levererat maskinen.

-En Wele-maskins stabilitet motsvarar en verktygsmaskin för tung stålbearbetning men med snabbrörelse som motsvarar en maskin för aluminiumbearbetning, säger Peter.

Fleroperationsmaskinen av fabrikat WELE Mechatronic Co. Ltd. Maskintyp AQ 1465 är byggd med 45mm linjärrullstyrningar, med andra ord en av de kraftigaste på marknaden. Maskinen väger 8,1 ton, dvs tyngre än de flesta.

Maskinen klarar med lätthet höghållfasta stålprodukter men är också supereffektiv i aluminium, tack vara matningshastigheter på 36-48 m/min samt växlingstider på 1,5 sek med 7 kg verktyg. Av typbeteckningen kan vi utläsa x-rörelsen 1400mm och y-rörelsen  650mm. Borden är generöst tilltagna, x=1600mm och Y=650mm. Spindeln har 18,5kW, 12.000rpm med vilken vi med enkelhet klarar 470cc/min i planfräsning. 

Sedan flytten i början av maj så har KFK Mekan jobbat hårt ut mot kund för att bredda kontaktnätet.

-Förfrågningarna har ökat rejält och vi arbetar hårt för att utöka både med mer skiftgång och att maximera utnyttjandegraden i de maskiner vi har, säger Patrik Revelj.

-Vi har nu 5 st CNC-maskiner som har en bra beläggning, säger Patrik.

-Anledningen till två nya CNC från Wele är givetvis att vi ska kunna expandera, men även för att ha en säkerhet om ett driftstopp sker i maskinparken. Vi vill inte vara sårbara utan målet är att hålla en kort och stabil ledtid.

-På vår CNC-avdelning har vi även investerat i ett par rundbord för att kunna öka kapaciteten ännu mer genom att minska cykeltiderna.

Likaså ger rundborden möjlighet att köra en 4:e axel.

-Kapavdelningen och våra pressar går också för högtryck och vi ser inga tecken på en vikande konjunktur – snarare tvärtom, fortsätter Patrik.

Företaget kommer att göra fler maskininvesteringar framöver, men vd Mattias Johansson betonar att det främsta målet är att skapa skiftgång och öka maskintimmar snarare än fylla upp lokalerna. Dessutom till man ha koll på kostnaderna och vill därför kunna köpa loss sina maskiner snarare än att leasa eller låna, så investeringarna kommer att genomföras i lagom takt.

Personalen ser också positivt på flytten till nya lokaler. Det har blivit renare, ljusare och en bättre arbetsmiljö. De större ytorna ger en helt annan flexibilitet i materialflödet och nya truckar och lyftar gör arbetet lättare.

-Sedan i september har vi fått hyra in personal och inom kort kommer det troligtvis bli dags för nyanställningar, säger Patrik, som själv klev in i företaget i maj i år, då han tillträdde posten som försäljningschef och även gick in som delägare tillsammans med vd Mattias Johansson.

KFK Mekan har stadigt ökat omsättningen från dryga 9 miljoner kronor 2016, till 13 miljoner för 2017, en siffra som ser ut att bli ytterligare någon miljon högre för 2018. 2018 blev KFK Mekan även utnämnd till ett Superföretag 2018 av Veckans Affärer och Bisnode. Patrik ser goda chanser till en fortsatt fin utvecklingskurva för 2019. 

-Just nu ligger flera större offerter ute och får vi in dem så ser det ut att bli ännu ett rekordår 2019, säger Patrik avslutningsvis.

 

 

 
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  411
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT