Foto: Einride.

Oct 14, 2019

Svenska lastbilsutmanaren vinner 2019 års E-prize


”Uppstickaren som slår de stora drakarna på fingrarna" löd motiveringen.


 
För elfte året i rad belönad E.ON och Veckans Affärer i förra veckan de allra smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.

Svenska fordonstillverkaren Einride med sina batteridrivna förarlösa självkörande bilar koordinerade av ett ruttplaneringssystem utsågs till vinnare i kategorin Hållbara transporter.

Juryns motivering lyder:

”Uppstickaren som slår de stora drakarna på fingrarna, såväl transport- som techjättarna. Utan vare sig teknisk eller kulturell ryggsäck att släpa på har de med sin intelligenta transportlösning med fokus på mjukvaran tagit täten i racet mot elektriska förarlösa transporter.”

Det var också Einride som tog hem ”Folkets E-Prize” som röstats fram av Veckans Affärers engagerade läsare. Med 24,2 procent av rösterna blev Einride läsarnas vinnare, tätt följd av Friendly Building som fick 21,2 procent av rösterna och med Nilar på en tredje plats med 12,1 procent av rösterna.

I förra veckans stod det också klart att Einride tagit in 247 miljoner färska kronor från bland annat riskkapitalbolaget EQT Ventures, stiftelsen Norrsken och telekomjätten Ericssons investeringsgren, Ericsson Ventures samt Nordic Ninja, en deep tech-fokuserad fond som backas av bla japanska Panasonic och Honda. 

Vinnaren i E-Prize kategorin Förnybar energi var Epishine som utvecklar resurseffektiva, billiga och skalbara solceller helt av organiskt material.

Och vinnaren i kategorin Energieffektivisering blev Altered som med sin vattenkransteknik ser till att vatten används mycket mer effektivt.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT