Apr 19, 2016

Effektivare produktion med Salvagnini


I mer än 50 år har italienska Salvagnini försett plåtindustrin med maskiner som hela tiden utvecklas, får större kapacitet och utför fler moment. På Elmia Plåt presenterar Salvagninis skandinaviska företrädare sitt omfattande produktprogram för smart plåtbearbetning över hela linjen.


Salvagnini Scandinavia AB har sin bas i Värnamo. För ett år sedan flyttade företaget in i en ny byggnad strategiskt belägen utmed E4:an. I lokalerna finns ett så kallat ”show room” för demovisning av några av Salvagninis maskinmodeller, bland annat en panelbockningsmaskin och nya hybridbaserade B3 ATA kantpress med automatisk verktygsväxling. 

– Vi vill erbjuda en flexibel automatisk produktion utan några ställtider i maskinerna, anpassad efter kundens behov och önskemål. Detta mervärde är synonymt med Salvagninis grundfilosofi och styrka. Det är också nyckeln för framtiden, säger Björn Ahlqvist, vd på Salvagnini Scandinavia AB, och pekar på den förändring som gör att tillverkare och underleverantörer kanske bör fundera i nya banor:

– Tendensen för många företag på senare år är att seriestorlekarna minskar i antal, men att antalet order ökat i stället. Det här medför ökade ställkostnader vilket gör det svårare att få ekonomi i tillverkningen samtidigt som konkurrensen har hårdnat. 

Panelbockningsmaskinen P4 äger lösningarna, både som enskild maskin och ihop med det integrerade stans- och klippcentret S4Xe. När det gäller stans-, klipp och panelbockningslinjer är S4Xe och P4Xe en populär kombination. Det breda maskinprogrammet innefattar även fiberlasermaskiner och manuella respektive robotiserade kantpressar. 

Tekniskt tillkommer ständigt nya finesser. Maskinernas flexibilitet utvecklas enormt. 

– Våra lagersystem möjliggör att det går att mata in olika typer av material i varierad tjocklek och format och utföra stansning, klippning, sortering, bockning och palletering i en fortlöpande process. Tidigare avbrott för verktygsbyten och skifte av inställningar har rationaliserats bort. Allt går automatiskt, vilket medför möjlighet till ”kit-produktion” och enstyckstillverkning, säger Björn Ahlqvist. 

– I dagens läge är många skandinaviska företag, och i synnerhet underleverantörerna, hårt konkurrensutsatta av andra länder. Då är våra maskiner ett starkt konkurrensmedel tack vare att de är så flexibla och inte har några omställningstider, tillägger han. 

B3 ATA kantpress är en intressant nyhet. Verktygslängden för stansen justeras automatiskt efter programmet. Medan operatören byter från bockad detalj till nästa ämne ställer ATA-systemet om längden på verktyget och bredden på V-dynan automatiskt efter programmet/jobblistan.

– Tekniken från panelbockningsmaskinen har flyttats över till kantpressen. Därmed får man en högre nyttjandegrad och ett större mervärde även inom det segmentet. Och det är en investering som kan räknas hem på väldigt kort tid, menar Björn Ahlqvist.

På bilden Björn Ahlqvist, vd för Salvagnini Scandinavia, i den utställningslokal som är inhyst i företagets nya kontorsbyggnad i Värnamo. Foto: Salvagnini.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  409
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT