Idel glada miner denna invigningsdag hos rektor Martin Hellström Högskolan Väst och Madelene Sandström, vd på KK-stiftelsen. Foto: Högskolan Väst.

Mar 12, 2018

Drönare och 3D-printad penna invigde mångmiljonsatsningen


Högskolan Väst har invigt Primus, forskningsmiljön som ska stärka Sveriges industri.

 

Högskolan Väst har etablerat forskningsmiljön Primus som, via KK-stiftelsens program ”KK-miljö”, skall utveckla stark forskning och utbildning inom teknik och lärande. Primus syftar ytterst till att stärka svensk industri. Under torsdagen hölls en festlig invigning med ett 100-tal gäster från näringsliv, offentlig verksamhet samt akademi.

- Högskolan Väst håller mycket väl måttet. Att vara KK-miljö är början på en resa. Förutsättningarna är stora att lyckas, sa Madelene Sandström, vd på KK-stiftelsen i sitt invigningstal.

Invigningen präglades av forskningsinriktningen teknik och lärande med robotar och VR-teknik på plats tillsammans med forskarna. Och själva avtalsskrivandet genomfördes i samma anda:

- Nu binder vi ihop akademi & industri, lärande & teknik på arbetsplatsen. Forskning i världsklass! Såklart skrivs avtalet med KK-stiftelsen under med en 3D printad penna som kom landande med drönare…, säger Eva-Lis Sirén, vice ordf i styrelsen för Högskolan Väst och tidigare förbundsordf i Lärarförbundet i en kommentar på twitter.

Allra längst ner på sidan kan du höra flera röster och se drönaren landa med pennan (som är tillverkad just för detta tillfälle!).

Mer om Primus
Tre etablerade forskningsområden
Primus bygger vidare på tre av Högskolan Västs etablerade forskningsområden; produktionsprocesser, produktionssystem och industriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL)Nya kombinationer av teknik och lärande kan till exempel ge effektiva verktyg för att industrin snabbare ska kunna dra nytta av forskningsresultat på sina marknader.

Tioårig satsning ger mer och bredare forskning
Högskolan Väst är ett av få lärosäten i Sverige som får mångmiljonstöd av KK-stiftelsen för att bygga upp strategisk och långsiktig forskningssatsning i form av en KK-miljö. Primus innebär stora möjligheter att vidareutveckla och bredda den forskning inom teknik och lärande som redan finns i forskningsmiljöerna Produktionsteknik Väst (PTV) och Lärande i och för det nya arbetslivet (LINA). Primus forskningsprojekt formas genom dialog med representanter från näringslivet och offentliga aktörer som även är medfinansiärer.

Den främste
Primus betyder den främste och begreppet primus motor står för en primär drivkraft. Namnvalet kopplar till ambitionerna bakom Högskolan Västs forskningssatsning.

Om Primus

Om att vara KK-miljö
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  411
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT