Viktor Larsson och Mattias Fröst gillar sin investering. I bakgrunden står Emil Sandqvist och startar nyinvesteringen. Foto: Industribilder.se

May 8, 2017

Drömmen om att starta eget - Mattias tog steget


I en tom lokal på 650 kvadratmeter med en begagnad laser och en kantpress kunde Mattias Fröst i Värnamo börja erbjuda kunderna sina kunskaper i legoskärning. Hur gick det sedan?

Mattias Fröst i Värnamo hade funderat en tid. Kanske man skulle starta eget? Kunskap och erfarenhet från ett liv i verkstadsmiljö fanns. FEMCAB som Mattias döpte sin verksamhet till, såg dagens ljus 2012. 

– Att det skulle bli mycket jobb förstod jag, skära detaljer är ju ett, att räkna på offerter och att göra ritningar, serva kunder och lösa problem är ett annat område där man måste lägga stor vikt. Dessutom ska lagret vara välfyllt så att kunderna kan få den leveranstrygghet de förväntar sig, allt pappersarbete ska göras och sedan är det 1000 andra saker som ska fungera. Det är ju alltid en uppförsbacke när man startar något, men finns det en vilja så finns det alltid en väg säger Mattias Fröst.

Mattias hade erfarenheten. Efter att ha arbetat i branschen under många år som anställd växte drivkraften i att vilja starta något eget.

– Har man jobbat med allt, så har man ju alla verktyg som finns, säger Mattias. Men han visste redan från början att han inte kunde göra resan ensam, och en ny delägare i Viktor Larsson kliver in efter två år och blir produktionsansvarig.

– Jag fick en gång ett gott råd från en driven företagare ”Anställ alltid någon som är bättre än dig själv”, det tog jag fasta på säger Mattias med ett skratt!

Ett företag som växer snabbt
Mattias köpte en begagnad laser och kantpress från sin tidigare arbetsgivare. Det första halvåret var tufft med rätt dåliga siffror, men efter ett år flöt det på bra, och den verkliga vinden tog fart då Viktor klev in i verksamheten.

– Han räknade på en ny laser och såg att vi kunde lämna offerter på, och hämta hem större jobb med en snabbare och kraftfullare laser. Jag litade på honom och nu har vi en ByStar Fiber på 6000W kopplad till en ByTrans Extended som gör att vi kan automatisera och skapa obemannade större flöden som sköter sig självt, vilket innebär att vi kan erbjuda attraktiva priser på våra jobb säger Mattias.

Snabba lösningar gagnar kunderna
FEMCAB levererar idag mest legoskuret till olika kunder.

– Vi har i den nya en stor och urstark driftsäker fiberlaser lämplig för mycket stora order, samtidigt behöll vi den gamla lasern och kallar den för vår ”Qvickline”. I den kan vi erbjuda en 24-timmarsservice där vi kan göra korta serier och enstyckstillverkning med snabba ryck berättar Viktor Larsson.

Den nya kantpressen förenklar
Det krånglas till väldigt mycket i verkstadsindustrin i onödan, så Viktor brukar ha en slogan ”Keep it Simple” där en person har ansvar över ”Quickline”, vilket innebär att kommunikationen med kunden förenklas. Den nya tekniken som finns i programmet Bysoft 7 ger stort stöd när den skurna biten ska bockas.

– Man vill ju lyckas på en gång när man har enstyckstillverkning av ett skuret ämne säger Viktor och visar den nyinstallerade lilla kantpressen Xpert 40.

– Vi har blivit väldigt imponerade av den lille jätten, vi har ju en till kantpress för de riktigt stora bitarna, men vi har upptäckt att vi använder den lilla kantpressen till nästan allt. Den klarar även av 10mm plåt, och vi är överraskade av dess smidiga kapacitet.

Kenan Karavdic är imponerad av den lilla kantpressen Xpert 40. Bitar upp till en meter långa kan bockas utan problem.

Nu flyter det på
– Att satsa är något man måste göra som nystartad. Det är en liten lokal vi hyr, men med rätt planering har vi fått till en mycket funktionell verkstad. Vi har jobbat mycket och dagarna har blivit långa ibland, men med vår enkla strategi att ha en välfungerande maskinpark och kunna ge snabba säkra leveranser ut till kund, kan vi idag räkna in 120 nöjda kunder som är mer eller mindre återkommande och vi är nu 6 anställda i bolaget. Det ser ljust ut nu! säger en helnöjd Mattias Fröst.

Ungefär 500 ton plåt förädlas årligen. ByTrans Extended kan vid behov laddas med 6 ton plåt och lägger i plåtarna som ska skäras och lastar ur de färdigskurna bitarna automatiskt. På morgonen när man kommer är det bara att paketera och leverera till kunden! Thomas Fransson laddar!

En nitrogentank har installerats för att kunna köra obemannat och kostnadseffektivt. Den kommer att säkerställa flödet till de båda laserskärarna hos Femcab.

FEMC AB omsätter idag ca 11 miljoner.

Bystronic Scandinavia AB grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

Text & Foto Industribilder.se 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT