Mar 30, 2017

Drömjobbet för en skidälskande ingenjör


Odd Øystein Ra på Semcon har tillsammans med norska Rottefella utvecklat en elektronisk bidning som ökar farten i längdspåret.

Norrmännen fortsätter att ta ledningen inom skidsporten. Denna gång genom en helt ny elektronisk skidbindning som kan byta placering i farten – och styras via en fjärrkontroll i staven. Konceptet har tagits fram av Rottefella i samarbete med Semcon i Norge. Den färdiga produkten kommer att introduceras under 2018.

Alla längdskidåkare söker bästa möjliga grepp uppför och glid nedför. Bindningens placering har stor inverkan och kan justeras idag, men bara när åkaren tar av sig skidan. Det gav Rottefella idén till en ny sorts elektronisk bindning som kan flyttas under färd; framåt för bättre grepp, bakåt för snabbare glid.

Semcon bidrog med både tekniskt kunnande och sina processer och expertis inom innovation för att realisera konceptet.

– Bindningen gör elitåkaren mer effektiv i spåret, men ökar också skidglädjen för vanliga motionärer som kan njuta av bättre kontroll och grepp under turen. Som passionerad skidåkare och ingenjör har detta varit ett drömprojekt, säger Odd Øystein Ra, projektledare på Semcon.

Den tekniska lösningen består av små motorer som styrs via Bluetooth från en fjärrkontroll på staven. Bindingen kan justeras trådlöst upp till 50 mm. Se lösningen:

– Vår långa erfarenhet av produktutveckling inom längdskidåkning och skidbindningar i kombination med Semcons breda tekniska kompetens har gjort det möjligt att ta fram en banbrytande ny produkt, säger Øyvar Svendsen, R&D chef på Rottefella.

I processen fram till färdig produkt samarbetar Rottefella med Norautron för produktion lokalt i Norge. Den nya bindningen kommer att introduceras på marknaden 2018.

Besök sidan som visar konceptet
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT