Nord Drivsystem

Från vänster till höger: Dotter till grundare och ägare, Jutta Humbert, Fredrik Skog, Managing Director Sales Sverige, Goetz Gieselmann, Head of Regional Management Sales. Foto: Nord Drivsystem.

Sep 27, 2019

Drivteknikföretaget firar 40 år i Sverige


Företaget som bland annat tillverkar motorer och växlar har gjort en imponerande resa från ett litet källarföretag 1980.

Nord Drivsystem tillverkar och marknadsför växelmotorer, industriväxlar, elmotorer och elektronisk drivteknik med frekvensomriktare och motorstartare. I höst är det 40 år sedan Nord Drivsystem startade sin verksamhet på den svenska marknaden. Det blev också den internationella starten för tyska moderbolaget som strax därefter öppnade dotterbolag i Frankrike och USA. 

Det svenska huvudkontoret ligger i Upplands Väsby med filialer på flera orter i landet, bland annat Göteborg och Malmö. 

Från början var Nord Drivsystem hälftenägt mellan de svenska grundarna Lars Edholm och Tore Jansson samt tyska ägaren Gustaf-Adolf Küchenmeister. Fredrik Skog, nuvarande VD, sammanfattar de 40 gångna åren:

– Resan från litet källarföretag 1980 till snabb försäljningstillväxt med montering och service i egna lokaler i Upplands Väsby har varit imponerande och stimulerande för grundarna men också för oss andra som tillkommit under åren.

Hösten 1979 registrerades det till hälften svenska dotterbolaget med namnet Nord Drivsystem och en skicklig aktör på marknaden för drivelektronik, elmotorer och växelmotorer började sin tillväxt. Idag är företaget ett helägt dotterbolag till tyska Nord Drivesystems.

– I början på åttiotalet lanserades Unicase, där hela växeln gjuts i ett enda block. Då tog försäljningen ordentlig fart, säger Fredrik
Rätt produkter, långsiktiga kundrelationer och ett gediget serviceutbud har varit tre stadiga ben att stå på. Detta i kombination med målmedvetna satsningar har bidragit till en hälsosam tillväxt.

Företaget firade 40-årsjubileum den 24 september på anläggningen i Upplands Väsby. På eventet kunde kunderna bland annat provköra NORDs racing simulator.

NORD DRIVESYSTEMS har designat och tillverkat drivteknik i över 50 år. Företaget har mer än tre tusen anställda och är en av världens främsta leverantörer av storskaliga helhetslösningar för drivsystem. NORD har ett stort produktutbud som innehåller både standardenheter och skräddarsydda lösningar för krävande miljöer, så som till exempel energieffektiva och explosionssäkra system. Företaget startades 1965 och finns idag i 35 länder och uppnådde en omsättning på 700 miljoner Euro 2018, med 3600 anställda.

NORD har ett etablerat och utbrett nätverk för försäljning och service med dotterbolag och återförsäljare i 89 länder vilket ger korta leveranstider och möjliggör kundnära tjänster där det behövs. Deras stora utbud av växellådor omfattar moment från 10 Nm till över 250 kNm. Företaget levererar även motorer med effekter från 0,12 kW till 1000 kW och frekvensomriktare upp till 160 kW i standardmodeller för skåp samt specialdesignade modeller för helintegrerade drivenheter och decentraliserad automatisering.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    78
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT