Robert Fredriksson, Anchor Lås och Mikael Gyllhamn, Dorato Tools. Foton: Éric Moreau.

May 18, 2017

CASE: Dorato Tools produktionslösning till Skandinaviens enda tillverkare i sitt slag


– Fördelen med den här lösningen är att vi kan köra den parallellt med de andra maskinerna på samma bemanning. Vi kan dessutom köra den obemannat, säger Robert Fredriksson.

Eskilstunaföretaget Anchor Lås har dubblat sin omsättning på ett par år och fortsätter att växa. För att möta den ökande efterfrågan på hänglås behövde man investera i en ny maskin.

Dorato Tools levererade en unik lösning för branschen - en nyckelfärdig lösning för hänglås.

– Jag är otroligt glad och stolt över att vi har lyckats att genomföra det här projektet. Vi har fått tillämpa alla våra kompetenser när det gäller hållande verktyg, standard- och specialverktyg, programmering och projektledning. Vi har visat att vi har all den kompetens som behövs för att klara av den här typen av projekt, säger Dorato Tools VD Mikael Gyllhamn.

Dorato Tools är en leverantör av verktyg för skärande bearbetning, både standard- och specialverktyg. Men man säljer också begagnade maskiner.

– Det började egentligen av en slump. Vi fick en förfrågan av en kund om vi kunde hjälpa dem att sälja en begagnad maskin. Vi tänkte då att det var en engångsgrej men vi fick fler och fler förfrågningar. Vår huvudverksamhet är naturligtvis att sälja standardverktyg men begagnatmarknaden är intressant för oss såtillvida att vi kan tillhandahålla våra kunder en extra tjänst.  I dag motsvarar försäljningen av begagnade maskiner mellan 10-15 procent av vår omsättning, säger Gyllhamn. 

Anchor Lås som är Skandinaviens enda tillverkare av hänglås letade med ljus och lykta efter en maskin för att effektivisera produktionen av mässingshänglås. Företagets vice VD och produktchef Robert Fredriksson berättar att man länge funderat på en annorlunda lösning.

– Vi har växande volymer och vi tittade på om vi kunde producera våra mässingslås på ett smartare sätt. Vi har länge haft en idé om att använda oss av en svarv. Det kändes framkomligt med en sådan lösning. Jag vet ingen som producerar mässingshänglås på det här sättet i den här produktionsvolymen. Det är unikt för vår bransch, säger Fredriksson och fortsätter:

– Vi kände dock inte att vi ville investera i en helt ny maskin. Då dök den här begagnade maskinen upp och det var då som Dorato Tools kom in i bilden.

Dorato Tools levererade maskinen och fick samtidigt uppdraget att specialanpassa den.

– Eftersom jag har arbetat med specialverktyg i många år, framförallt mot mässing så såg jag att det här var något som vi kunde lösa. Det är en unik lösning. Vi använder nästan bara de drivna enheterna i svarven. Normalt sett så svarvar man ju huvudsakligen med en svarv, men vi använder endast svarvfunktionen för att sticka av biten och plana den. Sedan är det borr och fräs som vi använder i drivna enheter.  Maskinen har nio olika drivna enheter i ingrepp på vissa hänglås, säger Mikael Gyllhamn.

På Anchor Lås har man tidigare tillverkat mässingshänglås i fleroperationsmaskiner och många moment har också gjorts manuellt. Med svarvlösningen som Dorato Tools levererat får man en större flexibilitet. 

– Fördelen med den här lösningen är att vi kan köra den parallellt med de andra maskinerna på samma bemanning. Vi kan dessutom köra den obemannat. Vi laddar maskinen med mässingsstänger i färdig profil, och sedan kan den gå själv i över sex timmar. I princip så innebär det ett skift extra för oss. Vi sparar tid och vi kan samtidigt öka vår produktionskapacitet på samma bemanning som tidigare. Det ger oss konkurrensfördelar.  Maskinen går bra och vi är nöjda med kvalitén på bitarna, säger Robert Fredriksson.

-Vi har med detta samarbetet fått många värdefulla erfarenheter som vi tar med oss. Vårt huvudfokus i ett projekt är verktygsbestyckning och inkörning av den skärande bearbetningen. Den största erfarenheten vi tar med oss från Anchor är att vårt fokus i framtida projekt ska ligga ännu mer åt det hållet. Det är den biten som vi  visat vår främsta styrka i, säger Gyllhamn.  
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123