Joakim Norlén, Foto: SINF.

Feb 6, 2019

Dold optimism hos underleverantörerna


För tre månader sedan spådde svenska underleverantörer att lågkonjunkturen skulle komma inom kort. Idag är tonen en något annan.

Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till har tredubblats – och andelen företag som avser att öka personalstyrkan har ökat markant. 

-Vi noterar att underleverantörerna just nu skjuter farhågorna framför sig. Låt oss kalla det en dold optimism, säger Joakim Norlén, VD Svensk Industriförening Sinf.

Idag presenterar Svensk Industriförening, Sinf, Underleverantörsbarometern för fjärde kvartalet 2018 på Industrimässorna i Malmö. Barometern för tredje kvartalet presenterades i november i samband med Elmia Subcontractor i Jönköping och bar den svarta rubriken ”Underleverantörerna spår nedgång 2019”. Den äger förvisso fortfarande sin riktighet, men man kan ana att hotet inte känns lika överhängande.

-Underleverantörerna flaggar för att vi är på väg ut ur en högkonjunktur. Därom råder inga tvivel, men däremot resonerar alltfler att det finns utrymme för goda tider ett tag till. Det ska bli väldigt spännande att följa den här utvecklingen, säger Joakim Norlén.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det fjärde kvartalet 2018 med prognoser om det första kvartalet 2019 visar bland annat på följande resultat:

11 procent av företagen spår att högkonjunkturen viker inom 6 månader. Detta att jämföra med 28 procent förra kvartalet och endast 1 procent motsvarande kvartal 2017.

8 procent av företagen tror att lågkonjunkturen kommer inom 6 månader. Detta att jämföra med 28 procent tredje kvartalet 2018. 60 procent tror att den kommer inom 6–12 månader (44 procent för tredje kvartalet) och 32 procent tror inte att lågkonjunkturen kommer alls under 2019 (28 procent förra kvartalet).

-Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en tredjedel inte tror på någon lågkonjunktur alls under 2019. Det är en tendens som vi kommer att bevaka med spänning, säger Joakim Norlén.

Ett axplock från Underleverantörsbarometern, fjärde kvartalet 2018:

41 procent spår en ökad orderingång för nästkommande kvartal. Detta att jämföra med 56 procent motsvarande kvartal 2017 och 42 procent tredje kvartalet 2018.
64 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Detta att jämföra med 65 procent i förra Underleverantörsbarometern, men vi behöver bara gå tillbaka till andra kvartalet 2016 då noteringen var 42 procent.
26 procent av företagen redovisar ökad lönsamhet jämfört med 47 procent motsvarande period föregående år. I föregående kvartal var andelen 24 procent.
Andelen som planerar att öka personalstyrkan under innevarande kvartal är 33 procent jämfört med 19 procent föregående kvartal.

-Företagen söker just nu efter personal med erfarenhet från marknad, försäljning och ledning. Produktion och operatörer ligger alltjämt i topp, men med tanke på att produktionen går på högvarv just nu så har siffrorna jämnats ut, resonerar Joakim Norlén.

Sinf är en service- och arbetsgivarorganisation. I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 200 medlemsföretag.
 • Jul 15, 2019

  3D-printa med månstoft

  Nyheter Den 21 juli 1969 tog Neil Armstrong sina första steg på månen – på en yta täckt av månstoft
  6
 • Jul 11, 2019

  Högskolan Väst utbildar fler tekniker än nånsin

  Nyheter På nationell nivå har drygt 279 300 personer antagits till en högskoleutbildning i höst – 1,5 procent fler än för ett år sedan. Högskolan Väst följer trenden vad gäller antagningen av programstudenter. Fler studenter än någonsin är antagna på Tekniskt basår. - Mycket glädjande att fler får en möjlighet att komma in på det tekniska fältet, säger Jan Theliander, prorektor.
  49
 • Jul 11, 2019

  BillerudKorsnäs först med produktion av pappersbatteri

  Nyheter BillerudKorsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet och har under våren genomfört världens första produktion på en pappersmaskin. Projektet är därmed ett steg närmare en kommersialisering av både små- och storskalig energilagring i ett pappersbatteri.
  97
 • Jul 10, 2019

  Saab får stororder från Försvaret för tekniskt stöd till Gripen

  Nyheter Saab har fått en beställning från Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) på fortsatt tekniskt stöd till vapen och yttre last på Gripen. Ordervärdet uppgår till MSEK 142.
  34
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12