Produktionstekniker Joakim Hallqvist och Maher Ezz Eddin. Foto: DMG MORI.

Mar 11, 2020

Nystart med fräs för Lidhs Tooling


2018 köpte de ut fabriken ur VA Toolings konkursbo. Nu vässar de maskinparken för att öka kapaciteten.

Framtiden ser ljus ut för det nybildade bolaget Lidhs Tooling i Dalstorp. Verksamheten fick en nystart under 2018 när Harriet Lidh tillsammans med nuvarande VD:n Magnus Andersson, köpte ut Dalstorpsfabriken ur VA Toolings konkursbo. Nu står bolaget på stadig grund och när företaget besökte EMO i september 2019 togs beslut om en nyinvestering till fräsavdelningen.

Valet föll på en CMX 70 U, en 5-axlig fräs med palettsystem PH-150 från DMG MORI. Det är en satsning för att kunna effektivisera produktionen av de många komponenterna som tillhör ett pressverktyg. Varje verktyg som Lidhs konstruerar är unikt och det innebär att nästan alla detaljer som ingår i verktyget är också unika. En 5-axlig maskin är ett krav för att underlätta programmering och bearbetning, och med ett palettsystem kan maskinen laddas automatisk och på så sätt utnyttjas mycket mer effektivt.

-Vi sökte en 5-axlig maskin för att kunna bearbeta flera sidor i en och samma uppspänning och föll för konceptet med CMX 70 U och PH-150 mycket pga av att palettsystemet är integrerat i styrenheten samt även att det är 6 st relativt stora paletter. Vi har under lång tid haft maskiner från DMG MORI och alltid varit nöjda med dem och på grund av det kändes det tryggt och säkert att återigen köpa en maskin från DMG MORI, förklarar Magnus Andersson.

Lidhs Tooling är idag en av Sveriges ledande verktygstillverkare för plåtformning. Företaget tillverkar idag verktyg till den producerande verkstadsindustrin. Lidhs gör verktyg till alla branscher där det förekommer formning av plåt.

Affärsidén är att hela tiden kunna erbjuda kostnadseffektiva lösningar till kunderna. Ett steg i detta är att kontinuerligt jobba med att automatisera produktionen och den här investeringen är en del i arbetet. Automation är konkurrenskraften gentemot den utländska konkurrensen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT