Fårbomek

Bröderna Ronnie och Roger Berggren, produktionschef respektive vd, driver Fårbo Mekaniska i Fagersta. Foto: Fårbo Mekaniska.

Dec 13, 2019

Bröderna Berggren bygger framgång i Fagersta


På kundlistan finns kunder som Seco Tools, Epiroc och Morgårdshammar och sedan 2005 har de ständigt investerat och byggt ut legoföretaget.

-Det är här det händer. Så säger man på Fårbo Mekaniska i Fagersta och det är svårt att inte hålla med.

Fårbo Mekaniska är en legotillverkare som tillverkar allt från de enklaste detaljer till avancerad finmekanik, stora serier och enstycksdetaljer. Företaget startades 1988 och togs över i nuvarande regi 2005 av Roger Berggren, som driver verksamheten tillsammans med sin bror Ronnie Berggren. Sedan dess har verksamheten expanderat med både nya produkter och kunder. Verkstadslokalerna har succesivt byggts ut i takt med att nya maskininvesteringar och ny personal kommit på plats.

Engagemang och flexibilitet, hög automationsgrad och korta ledtider är något som präglar verksamheten och på kundlistan finns kunder som Epiroc, Seco Tools, Outokumpu, Metso Minerals, Morgårdshammar AB och SSAB. 

På Fårbo Mekaniska svarvar, fräser och gnistar maskinerna dygnet runt. 16 av de 49 maskinerna betjänas med robot och nu är maskin nummer 50 på väg in, en Lasertec 45 från DMG MORI. Med den kommer man även att kunna erbjuda 5-axlig laserbearbetning.

-Vi fick frågan av en av våra större kunder, om vi kunde erbjuda laserbearbetning. Det kan vi sa vi efter en snabb koll med maskinleverantören, trots att vi knappt visste vad en sådan här maskin gör. Efter lite matematik och en positiv syn på utveckling så lastade vi av maskinen och kör nu produktion i den. Nu vet vi mer och ser stora möjligheter att kunna hjälpa till med komplicerade applikationer i svåra material, berättar Roger Berggren för Svensk Verkstad.

Roger Berggren framför nya Lasertec 45 från DMG MORI. Den kan bearbeta extremt hårda material såsom hårdmetall och man behöver inte göra några elektroder utan 3D-filen läggs in i maskinen direkt.

-Med den här maskinen ökar vi både kapacitet och konkurrenskraft, säger Roger.

Arbetsstyrkan består i dagsläget av 43 personer, men företaget söker nu fler medarbetare i och med att kapaciteten utökas. Rekrytering är en utmaning för de flesta företag i branschen, men såklart extra knivigt på en ort med 13.000 invånare och med storföretag som Epiroc och Seco Tools på orten.

Men Fårbo Mekaniska har hittills lyckats väl. Inte minst attraherar den moderna och automatiserade maskinparken. -Personalen älskar det, förklarar Roger Berggren. Jobbet blir ju roligare och mer inspirerande. 

Man har dessutoma kunnat ta bort nattskiftet och gå över till tvåskift. På nätterna arbetar robotarna och personalen mår mycket bättre.

-Vi har svårt att konkurrera lönemässigt med de stora företagen, men satsar desto mer på mjuka värden som arbetsmiljö, fri friskvård och aktiviteter med våra anställda.

I linje med att fortsätta utvecklas och knyta mer erfarenhet till teamet har Fårbo Mekaniska även bildat en extern styrelse. I november gick branschveteranen Henrik Saldner, tidigare SVIA och Animex i Småland, in som både styrelseledamot och delägare.

 

Henrik Saldner, ny delägare och styrelseledamot i Fårbo Mekaniska.

Henrik, som känt bröderna Berggren under 15 års tid säger så här om sitt nya engagemang i Fagerstaverkstaden:

-En bra styrelse kan hjälpa hemmablinda visionärer och företagsledare att utvecklas och framförallt påskynda företagets utveckling. Att vi dessutom alltid har så grymt roligt när vi ses gjorde det ännu lättare att tacka ja. Jag har nu haft tillfälle att träffa personalen och satt mig in i verksamheten. Fårbo Mekaniska är en imponerande verksamhet. Jag använder min gamla favorit i beskrivningen, ni skall vara stolta men inte nöjda. Med Fårbos grymma personal och allt kunnande, samt bra maskiner med robotar, finns det en bra grund för att ta nästa steg i utvecklingen. Jag ser framemot att få vara del i denna utveckling.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123