Foto: Saab.

Jun 1, 2021

Distansledd flygtrafikledning från Arlanda - Saab levererar utrustning


Först ut att dirigieras från Arlanda blir Kiruna Airport.

Den 1 juni öppnar den nya kontrollcentralen för flygtrafiksledning på distans vid Arlanda. Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) kommer att leverera andra generationens digitala flygledartorn till ytterligare tre Swedavia-flygplatser före utgången av 2022.

-Vi ser att fler och fler flygplatser väljer att ta steget mot fjärrstyrd flygtrafikledning och därmed skapa större tillgänglighet och flexibilitet. Kiruna Airport och den nya centralen i Stockholm innebär att både tekniken och operationen av distansledd flygtrafikledning har vuxit upp och är redo för alla typer av flygplatser. Det hade inte kunnat genomföras utan ett nära samarbete mellan LFV, Swedavia och SDATS, säger Per Ahl, VD SDATS.

Med den nya digitala flygtrafiksledningscentralen i Stockholm (RTC Stockholm) introducerar Saab den andra generationen av Digital Tower (r-TWR), ett flygtrafikledningssystem som signifikant förbättrar flygtrafikledarnas möjligheter att ta snabba beslut för att förbättra säkerhet och operativ effektivitet. RTC Stockholm, som drivs av LFV, är ett operativt center som kan hantera över 20 flygplatser och som kommer att möjliggöra en komplett flygtrafikledning till ett större antal flygplatser dygnet runt, året runt.

Först ut är Kiruna Airport som ägs av Swedavia, som äger, driver och utvecklar tio flygplatser i Sverige. Kiruna Airport är Sveriges nordligast belägna flygplats, placerad norr om polcirkeln. På flygplatsen finns Saab r-TWR-system installerat och består av 14 högupplösta kameror och sensorer som är placerade på en mast och möjliggör en 360-graders vy över flygplatsen. Informationen från dessa kameror och sensorer överförs via redundant höghastighetsfiber till kontrollcentralen (RTC) i Stockholm mer än 1000 km därifrån.

De resterande tre Swedavia-flygplatserna som ingår i programmet ska enligt plan övergå till distansledd flygtrafikledning före utgången av 2022, med början i Åre Östersund Airport, därefter Umeå Airport och slutligen Malmö Airport. Flygledningssystemet är sedan tidigare i bruk både i Sverige och internationellt.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117