Niklas Lindqvist, ISCAR, pratar skär med kunder vid ett event.

Mar 9, 2017

Digitalisering inom industrin ända ned på verktygsnivå


– Det är Industri 4.0 och obemannad körning som är grejen just nu, säger Niklas Lindqvist på Iscar.

- Om vi i 20 år har pratat om produktivitet, att det ska gå så fort som möjligt, är det nu framför allt att hitta säkra sätt att bryta spånorna, att säkra processen för obemannad körning, fortsätter Niklas Lindqvist.

Det är en trend.

– Man vill ha in fler skärkanter på vändskären för att få bättre ekonomi, konstaterar Mikael Gyllhamn, Dorato Tools. Vi har nu skär med 16 kanter...
Det är också en trend.

Industri 4.0 genomsyrar industrin på alla sätt nu för tiden. Var man än vänder sig talas det digitalisering och Industri 4.0. Så även inom skärande bearbetning, ända ner på verktygsnivå.

Iscar har en produktgrupp som kallas IQ, ett tydligt exempel på där man strävar efter att skapa skär som klarar obemannad körning i många timmar.

– Det bygger på att säkra processen för 24 timmars körning, säger Niklas lindqvist.
– Målsättningen är ju att möta kundens behov av att skapa lönsamhet.
– Det är den största utmaningen vi verktygstillverkare har just nu.

Det handlar egentligen inte så mycket om ökad livslängd, utan snarare om säker livslängd.

– Man ska veta att man kan köra exempelvis 70 detaljer. Man ska veta att man klarar natten utan att riskera avbrott.
– Tidigare har man haft osäkrare processer. Exempelvis en lång spåna, som resulterar i spånklämning och så småningom skärbrott. Och så måste nån gå in och byta skär efter 35 bitar...

– Det där avbrottet, när man måste öppna dörren en extra gång, går knappt att köra ifatt med ökad produktivitet.
– Lösningen ligger mycket i skärgeometrin, avancerat pressade skär och säkra infästningar.

Iscar tillhör de som är duktiga på multipressade skär, där skären pressats från flera olika håll.

– När det gäller vändskärsverktyg är också fästet mellan skäret och skärbäraren en svag punkt.

Att skapa skär som gör så små spånor som möjligt är nödvändigt för att säkra processen.

– Vårt huvudfokus är ju alltid att skapa lönsamhet för kunden. Och det ligger naturligtvis i kundens intresse att ha ekonomi i verktygen. En regel är att verktygskostnaden motsvarar omkring tre procent av omsättningen. Om ett företag omsätter 100 miljoner kan jag nästan garantera att han köper verktyg för mellan två och fyra miljoner.

Allt fler kanter
Vändskären får som sagt alltfler skärkanter. Det handlar om ekonomi och det handlar om snabba byten.

– Vi har skär för planfräsning som har 16 kanter idag, konstaterar Mikael Gylhamn på Dorato Tools.
– Man skapar skär med många kanter för att få lång ekonomi – men det finns ju för- och nackdelar även med det.
– Ju fler kanter du lägger på, desto mer tar man av de andra egenskaperna hos skäret. Exempelvis hur vasst ett skär kan bli. Det blir nämligen ofta kompromisser i skärgeometrier då fler skär ska samsas på en platta.

– Många väljer därför fortfarande skär med bara två kanter.

Men för många är ekonomin styrande i det här fallet. Verktyg kostar som bekant mycket pengar årligen och där man kan spara gör man gärna det.

– Om du betalar 150 kronor för en platta som du sätter sex av i en fräskropp, har du naturligtvis sparat både pengar och tid om du kan vända den åtta gånger iställer för fyra.

– En annan trend är naturligtvis beläggningar. Skärens prestanda ligger idag till mycket stor del i beläggningarna och där pågår en ständig utveckling.
– Produktutvecklingen är väldigt intensiv på det här området. Det gäller att hänga med och använda sig av de senaste teknikerna.
– Dynamisk fräsning är ett område som successivt kommer in på företagen. Det är mycket en kunskaps- och behovfråga. Många av våra kunder har järnkoll på det, andra har inte använt metoden alls.

– Däremot kommer vi framledes att få se ännu mer av bearbetning av härdat material. Det blir allt vanligare. Det är ett sätt att vända produktionsprocessen och det ger en rad fördelar, bland annat slipper du formförändringar i samband med härdning av den färdiga detaljen efter bearbetning.

Att bearbeta härdat material kräver som regel CBN-Skär.

– Vi dyker på det allt oftare ute hos våra kunder och det är alltid kul att som verktygsleverantör att få nya utmaningar.

Läs mer i Svensk Verkstad nummer 6.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT