Industritältet i Almedalen.

Jul 5, 2017

Digitalisering hett i Almedalen


I Industritältet så pratas det framtidsindustri och digitaliseringen är ett stort samtalsämne

 • Digitalisering är ett genomgående tema i Almedalen även i år. Det pratas om digitalisering på alla nivåer.

Det konstaterar Johan Frisk, vd på OpiFlex som har starkt fokus på automation och frågor kring den pågående digitaliseringen. Johan tillbringar veckan i Visby och tar del av så mycket han hinner av det omfattande programmet.

Vi börjar få upp farten i den omställning som just nu sker inom alla områden i samhället, och vikten av att fortsätta digitaliseringen trycks det inte minst på i Visby.

 • Vikten av att fortsätta digitalisera och automatisera för att behålla och öka vår konkurrenskraft kommer upp i många sammanhang och berör naturligtvis alla verksamheter, industri, statliga myndigheter, offentlig sektor, butiker, alla typer av företag, små som stora, säger Johan Frisk. Med digitaliseringen ökar också vår förståelse för vad som är värdeskapande och vad som inte är det och så vidare.

 • Vi måste acceptera att det sker en globalisering och att digitaliseringen påverkar hela världen, sa exempelvis närings- och innovationsminister Mikael Damberg vid en debatt hos Tillväxtverket en av de första Almedals-dagarna.

Näringsminister Mikael Damberg hos Tillväxtverket i Almedalen.

Tillväxtverket presenterade tre trendspaningar angående digitaliseringen. Johan Frisk var där:

 • Först och främst att digitaliseringen driver individualiseringen. Vi vill kunna välja hur vår bil och andra saker ska se ut. Den möjligheten har vi idag. Det ger i sin tur krav på ökad flexibilitet och snabbhet. Vi går mot allt mindre serier i produktionen och det kommer att accelerera.

 • Den andra spaningen visar att digitaliseringen föder nya affärsmodeller. Ett exempel är att vi går från att äga till att dela, det vill säga hyra/leasa. I framtiden äger vi inte bilen, vi hämtar den i en pool. Det driver också behovet av flexibilitet.

 • Slutligen konstaterar Tillväxtverket att förändringstakten ökar, vilket gör att omvärldsbevakningen blir allt viktigare. Det är allt viktigare att snabbt se vad som händer i vår omvärld, vilka nya möjligheter vi har, vilka nya affärsmodeller som skapas.

Mitt i debatten om digitaliseringen kommer naturligtvis också frågan om jobben upp. Oron för att automatisering och digitalisering ska medföra att jobb försvinner är fortfarande påtaglig.

 • Naturligtvis kommer en del jobb att försvinna, men samtidigt skapar digitaliseringen nya jobb. Jobb som vi inte känner till idag. Vi lägger dessutom över tunga och tråkiga jobb på tekniken och kan ge människor mer avancerade jobb. Att följa upp utvecklingen med kompetensutveckling av personal är också viktigt i sammanhanget.

 • Oron över att tekniska språng ska ta jobben har funnits med i varje industriell revolution, men den oron har alltid kommit på skam. Det förändringarna skapar ifråga om nya jobb, kompenserar för de jobb som försvinner.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  411
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT