Sep 13, 2016

Den industriella digitaliseringen - ett paradigmskifte


Inte sedan den industriella revolutionen har vårt samhälle sett sådana genomgripande förändringar som nu. – Företagen behöver definitivt omdefiniera sin roll och sina affärsmodeller, menar Mikael Ahlström.

På Scanautomatic och ProcessTeknik den 4-6 oktober står den industriella digitaliseringen i fokus. 

Hur kommer vi att kunna hantera Big Data, de enorma informationsmängder som sköljer över oss både som privatpersoner och inom industrin?

Vad händer när de geografiska punkterna inte länger har någon betydelse då all information vi behöver flyttar upp i molnet?

Vilka krav kommer att ställas på myndigheter när digitaliseringen tar över såväl vår yrkesverksamhet som vårt privatliv?

Mikael Ahlström, IT- och medieentreprenör är en av talarna på Automation Summit den 4 oktober. Han har ägnat de senaste 20 åren åt att starta och driva företag inom den digitala industrin och lägger numera en stor del av sin tid på att föreläsa om hur digitaliseringen påverkar oss på olika sätt.

– Ta bara en sådan sak som bilen. I framtiden kommer vi att välja bil beroende på hur bra den är på att kommunicera med oss och med andra bilar, inte enbart på hur stark motor den har eller hur miljövänlig den är.  Ett annat exempel är Pokémon Go. Många förfasar sig över det och kan inte förstå hur vuxna människor kan hålla på och jaga monster. Jag ser det så här. Spelet får människor att interagera genom att inkludera digitala objekt i verkligheten. Vad kan vi lära oss av det? Om det här fenomenet är så oerhört kraftfullt, vilken kraft kan det då inte få i ett helt annat sammanhang?

Inte sedan den industriella revolutionen har vårt samhälle sett sådana genomgripande förändringar som nu. Men det är inte tekniken utan företagskulturen som blir den viktigaste faktorn för framgång.

– Vi går från organisationer byggda på statisk kunskap till ständigt lärande organisationer med ett öppet sinne för förändringar där kunderna ställer höga krav på dynamik, flexibilitet och digital närvaro, enligt Mikael Ahlström.

– Vi är ett av världens mest digitaliserade länder och det innebär att små trender får extremt stark påverkan på väldigt många komponenter. Vad kommer det att betyda för alla branscher i framtiden? Hur ser det nya samhället ut på andra sidan?

Följ med Mikael Ahlström på resan in i framtiden där vi endast har sett början på en ny industriell revolution och ett samhälle som genomgår den största förändringen vi någonsin har upplevt.

Toppbild: Mikael Ahlström är VD för byrågruppen Britny med digital kommunikation och filmproduktion samt de kreativa kontorshotellen The Park och SUP46. Han är också delägare och engagerad i den digitala mediaskolan Hyper Island där han har föreläst för och arbetat med ledningsgrupper på företag världen runt, som t ex IKEA, TUI Group, Trygghetsrådet, Teknikföretagen, Adecco, KLM, Nike, Aftonbladet och Regeringskansliet.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT