Tobias Authmann föreläser om kemikaliska risker. Foto: Denios.

Apr 7, 2017

Det sa pang på Industrimässorna SYD


Ja, vad var det egentligen som small när Tobias Authmann föreläste på Stora scenen?

 

Tobias Authmann är en internationellt erkänd föreläsare, specialiserad inom ämnet Kemikaliska arbetsmiljörisker och har arbetat i många år med certifieringsutbildningar för företag.

Under Industrimässan i Malmö var han inbjuden för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter från stora scen till den svenska publiken. Särskilt final"knallen" i sista föreläsningen fick alla på mässgolvet att vakna till.

Vad var det som hände egentligen? Tobias Authmann svarar:

– I experimentföreläsningen varvas en powerpoint presentation med enkla praktiska exempel som visar vad som kan hända om kemikalier förvaras tillsammans och börjar reagera med varandra eller om anställda inte tar riskerna i arbetslivet på allvar. Många av de vanligaste förekommande kemikalierna i industrin används, i mycket små doser förstås. Eftersom även dessa små kvantiteter ger stora effekter lämnar vi åt fantasin hos publiken att bedöma hur farliga kemikalierna egentligen är.

I sista föreläsningen valde jag att fylla en normalstor ballong med vätgas istället för en mini ballong, som användes under första mässdagen. Effekten av mini ballongen var så klen så jag tog en vanlig ballong, som vi normalt använder under seminarier hos våra kunder och som även användes på Industimässan SYD i Malmö 2013.

Innan experimentet förvarnade jag som vanligt publiken om att det skulle bli en boom och bad att de skulle informera andra besökare runt om, men helt ärligt, trots alla år av föreläsningar var jag inte beredd på att en smälld ballong i en mässlokal kunde ge upphov till så stor resonans, säger Tobias Authmann

Har det hänt något liknande under dina år som föreläsare?

– Jag och mina DENIOS-Academy kollegor utför denna typ av föreläsning över 500 gånger per år, både i Tyskland som i andra länder, oftast i slutna konferensrum. Inte helt sällan faller det ner damm från gömda platser i taket men det värsta som har hänt hitills var en klocka som föll ner från väggen.

Jag är uppriktigt ledsen om jag skrämde någon och jag kommer att undvika att använda den stora ballongen i en öppen mässhall igen, avslutar Tobias Authmann.

Larm utropades i högtalarna

För oss som stod ca 100 meter bort kan vi intyga att det var en ordentlig boom som fick även den tröttaste utställaren att vakna till. Direkt funderar man hur det skulle vara i verkligheten, när det inte handlar om små ballonger utan gasflaskor på 50 liter, kanske flera. Den tryckvågen hoppas jag innerligt att jag slipper uppleva. För den nyfikna kan vi även meddela att larmkod 1000 är ett förvarningslarm om att något inträffat i fastigheten, som behöver kontrolleras. Är det något allvarligt används inte kryptiska meddelanden som "kod 1000".

Behöver du hjälp med gasförvaring? Följ då länken till: Gasförvaring

gasLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123