Foto: Ford.

Dec 12, 2016

Det går troll i Fordfabriken


Fordanställda som placerar ut felaktiga komponenter på sina löpande band, som inkompletta rattar eller defekta motorkomponenter. Men det handlar inte om sabotage utan är tvärtom ett sätt att stresstesta och optimera kvalitetssäkringen.

Kvalitetssäkring är en av de viktigaste delarna i Fords fordonstillverkning. Genom att anställda agerar troll i den egna fabriken kan företaget ta reda på hur väl de löpande banden och produktionslinan fungerar. Testerna går ut på att Fordanställda planterar felaktiga komponenter i produktionen som sedan kan spåras med hjälp av högteknologiska kameror. Genom kameror har Ford koll på varje enhet i produktionen.

– Det visuella systemet är extremt viktigt för att vi ska kunna försäkra oss om att varje enskild enhet på våra fordon är precis rätt. Våra trolltester innebär att vi kan säkerställa att produktionen fungerar som den ska. Våra team blir lika exalterade varje gång de finner en felande komponent som placerats ut, och vi gör det hela tiden svårare att hitta dem, säger Xabier Garciandia på Ford.

Revolutionerande visuellt system
Fords nya kamerasystem fotograferar, kontrollerar och spårar varje enskild del av alla de 400 000 bilar och vans som sätts ihop i Fords fabriker, samt de 330 000 motorer som byggs i Valencia varje år. Trolltesterna är ett sätt att testa att det nya högteknologiska kamerasystemet fungerar som det ska.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  404
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  85
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT