BE Group.

May 27, 2021

Det fortsätter uppåt


Max Fjaestad, BE Group, om läget på stålmarknaden.

Idag ser vi brister för fler stålprodukter såsom grovplåt, hålprofiler, armering, balk, rostfritt, specialstål och även aluminium. Hur länge kan de höga priserna fortsätta?
Förra krönikan avslutades med spådomen att efterfrågan och priset för bandplåt kommer fortsätta att öka. Den har fallit in med råge. Idag ser vi brister för fler stålprodukter såsom grovplåt, hålprofiler, armering, balk, rostfritt, specialstål och även aluminium.

Orsaken är samma som vi skrivit om tidigare. Stor efterfrågan i Europa som inhemska producenter inte riktig kan fylla, samtidigt som tillgången på importerat material är begränsad. Importbegränsningen blev ännu värre första maj, då Kina tog bort den momsrabatt på 13 procent som man tidigare erbjudit sina exportaffärer. Samtidigt stimuleras importen av stålskrot.

De som oroar sig för att Kina ska överösa oss med billig export kanske bör tänka om? Är det snarare så att ett växande Kina kommer aspirera på en större del av de råvaror och andra resurser vi västerlänningar tagit för givna? Enligt tradingeconomics.com som redovisar siffror från National Bureau of Statistics of China var tillväxten av den årliga bruttonationalprodukten i Kina 18,3 procent under Q1 2021! Det kräver enorma resurser för sådan tillväxt i världens folkrikaste land.

Fortsatta prishöjningar på stål att vänta

Första februari publicerade analysföretaget S&P Global Platts i sin statistik för spotpriser att baspriset - enklaste stålsorten fritt verk i Ruhr - för varmvalsad bandplåt var 715€/ton. Det gjorde att jag skrev att prishöjningar i storleksordningen 200€/t var tänkbara och så blev det. 14:e maj skriver Platts spotpriset 1095€/ton för samma produkt. Kanske en klen tröst att bandplåten i USA enligt samma källa kostar över 1400€/t?

Med denna bakgrund bedömer jag att ytterligare prishöjningar på över 300€/ton ligger framför oss för bandplåt. Övriga plåtprodukter följer samma mönster.

Ett större problem än prishöjningar, är att kapaciteten inte är tillräcklig för att täcka marknadens behov. Värst blir det för aluzinkbelagd tunnplåt där en dominerande producent har akut likviditetskris och därför producerar en bråkdel av sin kapacitet.

Långa produkter (balk, stång, armering etc.) produceras mest från skrotråvara och priset på skrot ligger och pendlar runt 340€/t. 15 maj höjde Järnbruksförnödenheter sitt inköpspris för skrot med 500kr/t. Historiskt sett högt. Efterfrågan på långa produkter ökar och därmed ökar också ledtiden och priset.

Hur länge kan de höga priserna fortsätta? För BE Group och alla andra lagerhållare är det en avgörande fråga. Svaret är att så länge ingenting förändras kommer det fortgå. När efterfrågan sjunker eller tillgången på material ökar, kommer priserna att sjunka. I skrivande stund är många producenter fullbokade året ut och de flesta har åtminstone fyllt orderböckerna för kvartal tre. De som inte gjort det har medvetet valt att vänta med att ta in order. Det får mig att tro att läget varar åtminstone till senhösten.


Max Fjaestad
Inköp & Marknad
BE GROUP SVERIGE


Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117