Nov 8, 2019

Det första portabla matarverket med skyddsklass IP44-klassificering


För exceptionell hållbarhet från ESAB.

ESAB introducerar idag det portabla matarverket Robust Feed Pro, den första produkten i kategorin med skyddsklass IP44-klassificering, vilket innebär att den är skyddad mot vattenstänk från alla riktningar, samt fasta föremål större än 1 mm.

Den helt tillslutna Robust Feed Pro är utformad med dubbla väggar med speciella slagzoner gjorda av ett mer flexibelt material för att absorbera mer slagkraft. Alla kontrollenheter, ström- och gasanslutningar finns inuti höljets särskilda servicelock, som ger enkel åtkomst till elektroniken.

”Robust Feed Pro är det enda matarverket på marknaden som du kan lämna utomhus i kraftigt regn. Ett värmekit inuti enheten skyddar mot kondensation och håller tråden torr”, säger Arne Lagerkvist, Global Product Manager, Heavy Industry Welding Equipment, på ESAB.

Alla kabelanslutningar skyddas inne i matarverket. En robust dragavlastning för sammankopplingskablar säkerställer att det inte blir någon belastning på kabelanslutningarna.

”Du kan tappa matarverket och dra det genom lera med kabeln utan att något händer. Ingen belastning förekommer, eller risk att klippa av en kabel- eller slanganslutning”, säger Lagerkvist.

Robust Feed Pros exceptionella hållbarhet, bärbarhet och prestanda är särskilt lämplig för industriell tillverkning såsom marin och offshore, stålkonstruktion, tillverkning av konstruktionsstål, hård ytbeläggning och påsvetsning, reparation och underhåll, tryckkärl och rörledning.

Robust Feed Pro är kompatibel med ESABs strömkällor Warrior 500i, Warrior 400i och Warrior 400i MV, och användarna kan justera spänning och trådmatningshastighet på matarverket. Vid uteffekter på 550, 500 och 400 ampere har den en intermittensfaktor om vardera 50, 60 och 100 procent.  

Kraftfullt drivsystem

Robust Feed Pro kan arbeta med spolar upp till 300 mm, mäter 595 x 250 x 430 mm och väger 16,8 kg. Den är utrustad med ett nytt precisionsdrivsystem, med tillräckligt med kraft för att hantera upp till 2,0 mm solidtråd och 2,4 mm rörtråd. ESAB har minimerat behovet av ett 4-hjuls drivenhet samtidigt som enheten har drivrullar om 38 mm som är utformade för snabba byten och som är färgkodade för att man enkelt ska kunna avgöra storlek.

Systemet har ett stort antal trådmatningshastigheter (wire feed speeds, WFS), från 0,8 till 25,0 m/min, vilket ger de hastigheter som behövs för solidtråd så tunn som 0,6 mm och rörtråd så tjock som 2,4 mm.

”Vår utformning förbättrar precisionen vid lägre hastigheter, har kraften att mata tjockare rörtråd och nödvändig hög hastighet för tunnare diametrar av hårda trådar”, säger Lagerkvist. ”Robust Feed Pro är i allra högsta grad en enhet för alla ändamål.”

Matarverkets front har skarpa, ljusa, stora LED-skärmar som är synliga i starkt solljus, samt bakgrundsbelysta symboler som gör enheten enkel att arbeta med under svagt upplysta förhållanden. Fronten har styrvred för spänning och trådmatningshastighetsknappar för trådstyrning och gasförspolning. Insidan av enheten har reglage för att hantera 2T och 4T, kallmatning av tråd, kraterfyllning och en flödesmätare för exakt inställning av flödeshastigheten för skyddsgas.

Robust Feed Pro har även ett reglage som optimerar bågavslutningen för solid- och rörtråd. I solidtrådsläget aktiverar reglaget SCT-tekniken (Short Circuit Termination), som vässar änden på den solida MIG-trådens vid slutet av svetsningen. Genom att eliminera den kula som normalt bildas i änden av tråden optimerar matarverket tråden för ge en bättre bågstart. SCT-teknik eliminerar också behovet av att operatören klipper tråden. Under ett svetsarbete med flera stopp och starter kommer man snabbt att göra tidsbesparingar. För att förbättra bågstart vid användning av fluxfyllda eller metallpulverfyllda rörtrådar gör inställningen för rörtråd det möjligt att kontrollera efterbrinntiden.

Ergonomisk bärbarhet

Robust Feed Pro har tre bekväma handtag – alla certifierade för arbete med lyftkran – och ytterligare två lyftpunkter för bärbarhet och rörlighet i toppklass. Med det långa, översta handtaget kan du lyfta enheten i mitten av dess tyngdpunkt, med eller utan en spole inuti. Handtag på fram- och baksidan gör det lättare att förflytta sig genom manhål och trängre platser.

”Detta är det enda matarverket med klart markerade handtag för lyftkranar, en viktig funktion för tillämpningar offshore och på skeppsvarv där de ofta lyfter objekt på plats”, säger Lagerkvist.

För större rörlighet har Robust Feed Pro en hjulsats som tillval som monteras antingen under eller på sidan av matarverket. För att hålla digitala mätare för spänning och ampere orienterade för enkel visning (t.ex. horisontalt) kan kontrollpanelen roteras 90 grader om två skruvar avlägsnas.

”Om man sätter hjulsatsen på sidan av matarverket får man en låg, platt profil som är mer stabil”, säger Lagerkvist. ”Vid tillämpningar såsom tillverkning av släpvagnar kan operatören enkelt flytta matarverket under låga objekt. I alla miljöer kan dess låga tyngdpunkt dra matarverket förbi hinder och över ojämna golv utan risk för att det välter.”

ESAB är en välkänd branschledare inom svetsning och skärning. Med erkända processer inom svetsning och skärning samt revolutionerande tekniker inom mekaniserad skär- och svetsautomation, tillhandahåller ESAB lösningar inom tillsatsmaterial, utrustning och tillbehör till kunder världen över. För mer information, besök www.esab.com.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  407
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT