Conny Erixon. Snart 50 och vd sedan 2019 för Colly verkstadsteknik.

Apr 7, 2020

Det är svårt att inte ha kul på jobbet säger vd:n


Jag gör inte revolution som ny vd för företaget.

Conny Erixon tillhör den kategori vd:ar som lärt sig organisationen från grunden och arbetat sig till sin plats i ledningen.

– Jag gillar att vara chef, säger han. Man får en helhetssyn och får möjlighet att driva sina idéer.

Förra året tog han över vd-stolen på Colly Verkstadsteknik efter Pär Joelsson.

Conny Erixon har varit sin hembygd trogen. Han växte upp i Vårgårda och där bor han fortfarande. Det är bara studier och arbete som fört honom på andra vägar, men han har alltid återvänt till "basen".

Detsamma kan man nästan säga om hans yrkeskarriär. Han har varit Colly trogen i 16 år. Men han startade sin bana på ett annat företag efter tekniska studier. I Vårgårda, förstås.

– Jag jobbade några år på Autoliv. Inledningsvis med airbags och barnsäkerhet i bilar. Ett blandat jobb, där man både ritade och konstruerade och sedan gick ut i maskinerna och tillverkade grejorna.

Vägen gick sedan vidare till Tool Center (idag Duroc Machine Tool), där Conny skolades till säljare av ägarna Anders Lööf och Janne Gustavsson.

– De tillhörde den gamla stammen, men gav mig en värdefull utbildning. De gav mig en väldigt bra grund att stå på.

"Utbildningen" på Tool Center blev omkring tio år lång.

Vi är framme vid 2004 när Conny Erixon till slut kom till Colly Verkstadsteknik, där han fick nya säljuppdrag och användning för de kunskaper han fått i Tool Center.

– Jag började som distriktsäljare och utgick från Vårgårda. Två år senare blev jag produktchef för Mitsubishi och det var jag fram till för ungefär två år sedan.

Då blev han försäljningschef på Colly och drev den verksamheten fram till oktober förra året.

– Då tog jag över vd-rollen i samband med att Pär Joelsson började trappa ner inför sin stundande pension.

Ett trevligt företag

Conny Erixon har alltså klättrat upp till vd-posten under de här åren och han har haft en trevlig resa hela vägen.

– Att man är kvar i en firma länge är ju ett bevis på att man trivs och det har jag gjort under alla år.

– Colly är ett trevligt företag på alla sätt och vis, med trevliga medarbetare, ett sammansvetsat gäng som trivs ihop. Vi tillhör ju Indutrade och med den filosofi som företaget har tillhör vi den stora koncernen, men jobbar som det lilla familjeföretaget.

– Dessutom har vi trevliga leverantörer som är innovativa och ligger i framkant.

– Kort sagt trivs jag alltså väldigt väldigt bra. Det är svårt att inte ha kul på jobbet.

Gemensamma beslut

Conny Erixon gör inte revolution som ny vd för företaget.

– Vi har en väldigt bra grund i företaget och jag har givetvis varit med och påverkat utvecklingen tidigare, säger han. Alla 27 medarbetare påverkar ju företaget på olika sätt. Det som är Colly verkstadsteknik idag är ju resultatet av alla medarbetares påverkan. Även min.

– Pär hade naturligtvis sitt ledarskap och jag har mitt, så på sikt kommer kanske förändring att ske i någon mån, men det är inte alls så att jag vill göra någon kovändning. Det handlar mer om att utveckla företaget på ett sätt som måste ske i ett företag.

Steg för steg har Conny Erixon fått utveckla sina ledaregenskaper från den ena ledarpositionen till den andra och det är roller han känner sig hemma i.

– Jag trivs i ledarrollen och är inte rädd att peka med hela handen. Men målet är alltid att slippa göra det. Vi är en så pass liten grupp att vi kan ha det samtalet att vi gemensamt kommer överens om en riktning.

– Sedan är det väl så att man som ledare pekar ut målen och var vi ska nånstans. Men inte utan att de andra kan vara med och påverka om de tycker man går åt fel håll.

Mot mjuka värden

Tyngdpunkten för Colly Verkstadsteknik ligger som bekant på skärande och hållande verktyg.

– Det är många som gör samma saker som vi, som har bra verktyg och som är duktiga. För att hävda sig i konkurrensen måste man fokusera på andra värden än de rena produkterna. Därför sker en förändring i vår bransch där vi i allt större utsträckning fokuserar på mjuka värden, på kringtjänster.

– Vår affärsmodell förändras och kommer att förändras mer mot sådana värden. Hårdvaran blir nedtonad och de mjuka värdena blir tydligare.

– Det blir än mer viktigt att kunna använda verktygen vi säljer på rätt sätt och allt viktigare för oss att hjälpa våra kunder med produktionsteknik.

En faktor i detta är förstås Collys eget sliperi, som är en stor del i verksamheten och en del i ett hållbarhetstänk.

– Det blir allt viktigare för industrin att återanvända våra resurser, så att slipa om verktyg är bra både ur ett hållbarhetsperspektiv som ur ett ekonomiskt perspektiv.

Colly Verkstadsteknik jobbar över hela landet med säljare från Ystad i söder till Kiruna i norr. Huvdkontor i Kista och en vd i Vårgårda. Alltså en vd som får röra på sig.

– En del resor blir det förstås, men vi använder oss i allt större utsträckning av tekniken med video- och webmöten. Det är också en sak som förändras; färre flygresor och fler möten på distans. Klimat-
smart, billigt och tidseffektivt.

– Hållbarhet är inte bara miljö, säger Conny Erixon. Det ska också vara ett hållbart företagande. Ekonomiskt hållbart, hållbart för våra medarbetare, hållbart för våra kunder.

Orienteraren Conny Erixon tycks ha tagit ut en bra riktning för Colly Verkstadsteknik...

Fakta:

Conny Erixon. Snart 50-årig västgöte och vd sedan 2019 för Colly verkstadsteknik. Gift med Jessica och paret har två vuxna barn, en flicka och pojke. Conny har varit trogen sin hembygd Vårdgårda under hela livet, på senare år mest av en slump. Conny ägnar sig gärna åt sport på fritiden, inte minst orientering och skidåkning.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Reportage

    Nya eldrivna Merca-vanen till Sverige

    Mercedes-Benz satsar enorma belopp på elektrifiering av sitt utbud. Nu svensk säljstart för nästa modell på tur - en elektrisk storkombi.
    181