Foto: Cellink.

Apr 9, 2018

Designpris till printer för mänsklig vävnad


En 3D-printer som använder ett unikt "biobläck" och ett pakethållarsystem för cykel vinner Red Dot Award. Teknikkonsulten Semcon ligger bakom designen av båda produkterna.

En 3D-printer för mänsklig vävnad från CELLINK och ett användarvänligt pakethållarsystem för cykeln från Atran Velo. Det är två vinnande bidrag i Red Dot Award: Product Design 2018, och Semcon har bidragit med designen av produkterna. Designen har utvecklats på Semcons kontor i Göteborg i nära samarbete med CELLINK och Atran Velo.

I den årliga prestigefulla internationella designtävlingen Red Dot Awards deltog i år bidrag från 59 länder. Vinnarna i varje kategori utses av ledande experter inom produktdesign.

– Red Dot är en kvalitetsstämpel för god design och ett prestigefullt pris att vinna. I de båda vinnande projekten har kunder med hög ambitionsnivå kommit till Semcon och litat på vår designexpertis. Tillsammans har vi sedan jobbat med hela produktkedjan, från användarperspektiv till design och konstruktion. Det är då det blir som allra bäst, säger Martin Andersson, affärsansvarig för Design på Semcon.

Det ena projektet som prisas är en 3D-printer som använder sig av ett unikt biobläck för att skriva ut mänsklig vävnad. Det framgångsrika företaget bakom innovationen heter CELLINK och är först i världen med att tillverka biobläck. Skrivaren används i forskning inom life science för att till exempel kunna göra medicinska tester på mänsklig vävnad istället för på djur eller människor.

Det andra vinnande bidraget är ett pakethållarsystem från företaget Atran Velo. Många system för väskor och korgar på cyklar är inte särskilt flexibla eller användarvänliga. Tillsammans har Semcon och Atran Velo utvecklat ett pakethållarsystem där man med ett enkelt klick kan sätta fast cykelkorgar och väskor i olika variationer, både bak och fram på cykeln.

Pakethållarsystem från företaget Atran Velo. Foto: Atran Velo.

Semcon har en designavdelning med cirka 100 anställda, fördelade på fyra kontor i Norden. Företaget arbetar med tre designinriktningar: UX-design, Produktdesign och Teknisk design. Vart och ett med en komplett uppsättning specialister inom sitt område.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT