GoFa™ CRB 15000. Foto: ABB.

GoFa™ CRB 15000. Foto: ABB.

Apr 12, 2021

Designpris till ABB: Nya roboten bäst av de bästa


ABBs nya samarbetande robot är snabbast i klassen och enkel att använda även för nybörjare.

ABB:s nya cobot GoFa har belönats med den prestigefyllda designutmärkelsen Best of the Best från Red Dot som ett erkännande av det unika designkonceptet som gör den nya roboten tilltalande och tillgänglig för användarna.

De globala designutmärkelserna från Red Dot belönar prestationer inom produktdesign och juryn bedömer tusentals bidrag varje år. Red Dots pris ”Best of the Best” belönar banbrytande design och är den största utmärkelsen i tävlingen och är reserverad för den mest estetiskt tilltalande, funktionella, smarta eller innovativa designen. 

Säker och snabbast i klassen

GoFa är den snabbaste coboten i klassen och är avsedd att arbeta sida vid sida med människor, utan behov av skyddsräcken, med ett stort antal olika arbetsuppgifter. Avancerade säkerhetsfunktioner, inklusive intelligenta sensorer i alla leder som får coboten att stoppa på några millisekunder om den känner av något oväntat, innebär att GoFa säkert kan arbeta direkt intill och fortlöpande tillsammans med människor.

Uppdraget för produktdesignerna var att skapa en intuitiv, användarvänlig, lättillgänglig design för att uppmuntra människor – och i synnerhet förstagångsanvändare – att använda och interagera med GoFa på ett tryggt sätt.

-Att göra robotar mer tillgängliga, lättanvända och intuitiva är avgörande för vår vision att göra robotar lika välbekanta på arbetsplatsen som en dator är idag, säger Sami Atiya, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation.

-Jag är glad att vår nya cobot GoFas användarvänlighet har uppmärksammats av Red Dot-juryn. GoFa är revolutionerande och förstärker vikten av god industridesign som gör det enklare för fler människor att arbeta med robotar. Genom en tillgänglig design säkerställs att robotar vinner acceptans på en mängd olika arbetsplatser utanför traditionella fabriksmiljöer, vilket hjälper oss att möjliggöra automation för nya användare och nya branscher runt om i världen.

Design som minskar klyftan mellan industri- och konsumentprodukter

GoFas design innebär att man frångår det traditionella utseendet hos industrirobotar, och minskar klyftan mellan industri- och konsumentprodukter. Coboten har slimmade, raka armar som ger den ett användarvänligt men ändå starkt utseende medan den avancerade användningen av färg, material och finish ger GoFa en modern, elegant look. Det enkla ASI-gränssnittet på armen med två knappar och en ljusring liknar lättanvända gränssnitt hos dagens konsumentprodukter. På så sätt blir roboten tillgänglig också för förstagångsanvändare som är mer vana vid konsumentteknik och kan vara ovana vid industrimaskiner.

-Industridesign handlar inte bara om estetik! Form följer funktion och vår betoning på humancentrerad design där man utnyttjar konsumentprodukter som förlaga innebär att GoFa kommunicerar användbarhet, nytta och användarvänlighet, säger Andie Zhang, Global Product Manager för Collaborative Robotics på ABB Robotics.

Enkel programmering

-Genom att skapa en attraktiv, lättillgänglig design kan användarna få ut maximalt av sina cobotar. Vi vill inte bara att människor ska känna sig bekväma med att arbeta bredvid roboten utan att de också ska tycka att det är kul att arbeta med den. GoFa programmeras genom att man rör på robotens arm och leder den, så det är viktigt att användarna känner sig bekväma med att hålla och vägleda coboten medan de lär den saker.

ABB:s cobotar är intuitivt utformade så kunder inte behöver förlita sig på specialiserade robotprogrammerare. Det kommer att underlätta för industrier med en låg nivå av automation i och med att kunderna kan köra robotarna inom några minuter efter att de har installerats – de är färdiga att börja användas, utan specialistutbildning.

Lanseringen av ABB:s nya GoFa-cobot bygger vidare på framgångarna för ABB:s YuMi®-familj som har hjälpt företag att på ett säkert sätt automatisera viktiga arbetsuppgifter sedan YuMi lanserades 2015. Designkonceptet YuMi, världens första verkligt samarbetande robot, erhöll också utmärkelsen Best of the Best från Red Dot 2011.

ABB  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT