Foto: Salvagnini.

Dec 9, 2019

Fiberlasern har slagit igenom helt och hållet


Nu säljs CO2-laserteknik endast i undantagsfall. Skälen är flera.

Laserskärning har genomgått en ordentlig förändring under senare år. Den tidigare dominerande CO2-lasern har fått stryk av fiberlaser som kommit starkt på bara några år. Tekniken är enkel att både tillverka och använda och antalet tillverkare har blivit betydligt fler med ökad konkurrens på marknaden som följd.

– Fiberlasern har slagit igenom helt och hållet, säger Anders Pettersson på Intercut.
– Endast i undantagsfall säljer man CO2-laser nu för tiden.

Det blir enklare

– Allt blir enklare med fiberlaser, konstaterar Anders Pettersson. Du har en böjbar fiberkabel som går till ett nätverk. Inga speglar, inga gaser och inställningar och inte alls så kostsamt att underhålla och serva. Underhållskostnaden är väldigt mycket lägre på fiberlaser.

– Fiberlasern blev en revolution när den kom och har tagit över helt och hållet.
– Det säljs visserligen fortfarande en och annan CO2-laser. Framför allt för att behandla stora plåtar.

– Nackdelen med fiberlaser är nämligen att den måste byggas in, eftersom det är farligt för ögonen. Processen kan inte ligga öppen som på en traditionell laser.
– Det innebär att det blir problem med stora stora plåtar eftersom man då måste bygga orimligt stort.
– Då väljer man ibland CO2-laser.

Fiberlasern kommer också lite till korta när det gäller hur tjock plåt man kan skära med den.
– I början gick det bara att skära väldigt tunt med fiber. Men det förbättras hela tiden. I produktion skulle jag säga att man skär ungefär 20 mm idag. Med CO2 skär man 25 mm med bra fart.
– Men det kommer inte att dröja särskilt länge innan fiberlasern är där.
– Det finns leverantörer som säljer laser med upp till 10 kW. Vi har modeller med 8 och 10 kW. Men för kolstål är 6 kW maximalt och då kan man skära 20-25 mm. Men då går det inte fort. Upp till 20 går det fint och det blir verkligen bra snitt.

Alla tillverkar fiberlaser
När fiberlasern kom i slutet av 00-talet var det en ganska dyr teknik. Som ju alla nya tekniker plägar vara.
– Men fiberlaser har ju exploderat och vem som helst kan bygga en laser med fiber. det är ju princip bara en låda och en kabel ner till ett skärhuvud, så skär maskinen.
– Det andra ju väldigt avancerat, så då fanns det inte så många tillverkare. Nu finns det säkert 50-60 leverantörer av fiberlaser, för att inte tala om alla kineser som gör laser med fiber.
– I princip alla använder samma resonator – JPG från Tyskland. Så alla använder samma källa.
När fiberlasern kom anammades tekniken genast av alla stora CO2-lasertillverkare, så det var alsdrig någon som fick stryka på foten för den nya tekniken.
– Däremot fick de de som tidigare var ganska ensamma, stora tillverkare, som Bystronic och Trumpf med flera, plötsligt väldigt stor konkurrens.
Intercut har två agenturer som tillverkar fiberlasermaskiner; Messer och Durma. Båda har åtta-tio modeller i olika storlekar.

Salvagnini pionjärer
Det var Salvagnini som är pionjärerna och som lanserade fiberlasertekniken. Det skedde på EuroBLECH i Hannover 2008. Tekniken har alltså styvt tio år på nacken.
– Men det var tufft att få den accepterad i början, minns Björn Ahlqvist, Salvagnini Scandinavia.
– Det tog ett par år innan tekniken anammades, men när det väl skedde tog den över helt och hållet.
Han håller alltså med pettersson i det fallet.
– Idag är det nästan uteslutande fiberlaser som gäller, även om CO2-maskiner fortfarande tillverkas och säljs. På Salvagninis programn finns dock endast fiber numera. Upp till 6 kW, som kan skära upp till 25 mm tjock plåt.

Fler tekniker
Fiberlasertekniken har alltså slagit igenom med buller och bång och allt färre använder fortfarande CO2-laser.

Men det finns andra metoder att skära plåt. Plasma och vatten till exempel. Med plasma kan man skära runt 50 mm plåt med gott resultat.
– Jag var nyligen hos en kund som skar 50 mm tjock plåt med en meter i minuten, berättar Anders Pettersson. Det klarar inte fibern. Än.
– I en färsk rapport menar en professor i Danmark att fiberskärning kommer att ta över all skärning, även plasma.
Men frågan är om fibern kan slå vattenskärning i det fallet. Vattnet är stenhårt och kan skära upp till 100 mm. Det blir nästa nöt att knäcka för fiberlasern...
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT