Jun 2, 2016

Den starka trenden för nyföretagandet håller i sig


Nyföretagandet i Sverige fortsätter att öka kraftigt efter toppnoteringen i april. I maj registrerades 18,2 procent fler nya företag än under samma månad i fjol. Totalt har antalet nya företag ökat med 12,5 procent i år, visar statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Att den positiva trenden för nyföretagandet håller i sig är strålande nyheter! Men för att vi inte ska tappa fart måste villkoren för landets småföretagare bli bättre, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I maj månad startades 6 095 nya företag i Sverige, vilket är 940 fler än under samma månad 2015. Det motsvarar en ökning på 18,2 procent och innebär att den starkt uppåtgående trenden för nyföretagandet under årets första månader håller i sig. Hittills i år har antalet nyregistrerade företag ökat med 12,5 procent jämfört med samma period i fjol.

Alla bolagsformer ökade under maj. Mest ökade antalet nyregistrerade aktiebolag, med 23,4 procent till 4 185 stycken. Aktiebolag fortsätter därmed att vara den mest populära företagsformen för nya företagare.

Uppåt i 15 av 21 län
Den starka tillväxten syns i största delen av landet: Under maj ökade nyföretagandet i 15 av 21 län jämfört med samma månad i fjol. I Jönköpings län startades hela 47,7 procent fler företag, vilket är den största ökningen i landet. På andra plats hamnar Norrbotten, med 44 procent fler nya företag. I fyra län minskar nyföretagandet – mest i Kronoberg, med 5,6 procent, och i Halland som tappar 4,7 procent jämfört med maj månad i fjol.

– Under de senaste 20 åren har runt 600 000 arbetstillfällen skapats i nya företag, varav de allra flesta är just småföretag. Sverige har därför allt att tjäna på att fler förverkligar sina drömmar och startar eget, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna, aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga
 Länsvis statistik över nyföretagandet i maj 2016

Download
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT