kantpress

Kantpressen som alla pratar om just nu har 32 servoaxlar, fem frekvensomformare och styr tio hydrauliska rörelser. Foto: B&R.

Nov 16, 2020

Den längsta kantpressen någonsin tillverkas i Sverige


Ursviken Technology tillverkar bjässemaskinen med lösningar från B&R.

I Ursviken utanför Skellefteå tillverkar Ursviken Technology den längsta kantpressen som någonsin tillverkats. Den har en bocklängd på 19,8 meter och har hela 17,8 meter mellan gavlarna. Presskraften är 2 500 ton och maskinen väger 700 ton, då inkluderar det inte övrig kringutrustning som till exempel främre och bakre anslag.

Ursviken Technology är en marknadsledare inom pressar och saxar, med fokus på stora och avancerade kantpressar och saxar för export till en global marknad. Deras största kantpressar levereras oftast med någon form av skräddarsydd utrustning vilket kräver en flexibel automationsplattformen med stor kapacitet.

Företagets kunder består av allt från den lilla lokala metallindustrin till rymdindustrin med slutprodukter som sträcker sig från små beslag, rör för olje- och gasledningar, kranarmar, lyktstolpar, vägräcken, ramar för tunga maskiner och till och med rymdskeppsskrov.

Kantpressarna Optima och OptiFlex är serieprodukter med ett stort utbud av utrustning. Men många kunder önskar specialtillbehör för att anpassa maskinen och göra sin produktion så effektiv som möjlig. Det kan handla om att anpassa främre och bakre anslag med unika funktioner, robotar, plåtvändning och rotering, vändning eller vridning av produkter och utmatare för den färdiga produkten.

Partnerskap med B&R

Sedan flera år tillbaka använder Ursviken Technology B&Rs datorer, PLC:er, frekvensomformare, växellådor, servomotorer, servoförstärkare och multitouch paneler till sina maskiner.

Ursvikens mjukvaruplattform och Automation Studio ger Ursviken Technology möjlighet att hantera många olika maskiner i ett gemensamt automationsprojekt med total återanvändbarhet av koden och med oöverträffad skalbarhet. Det integrerade automationskoncept och välkänd tillförlitlighet är andra viktiga framgångsfaktorer som Ursviken Technology gärna pekar på.

-När vi valde partnerskap med B&R var hjälpsystemet i Automation Studio, en av många faktorer för beslutet. I vår utvärdering mellan olika automationsleverantörer, hittade vi inget annat hjälpsystem som hittade den information vi sökte lika lätt och komplett, säger elskonstruktören Peter Möller.

-Flexibiliteten och skalbarheten i automationssystemet gör det mycket lättare för oss att utveckla unika och anpassade lösningar för våra kunder. De nya lösningarna kan vi ofta integrera i kommande serietillverkade maskiner, säger Ulf Rönnmark, Senior Engineer.

Läs hela artikeln om den stora kantpressen och samarbetet mellan Ursviken Technology och B&R.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT