Aug 31, 2016

Den ergonomiska blåspistolen - Silvents största satsning på produktutveckling någonsin


Svenska Silvent har anlitat en av världens främsta designbyråer för sin satsning på ergonomiska produkter för tillverkningsindustrin.

 

Svenska Silvent, en av världens främsta tillverkare av produkter för tryckluft, är snart i hamn med sin största satsning på produktutveckling någonsin. I nära samarbete med den ansedda designbyrån Veryday, har Silvent utvecklat en ergonomiskt utformad blåspistol, Pro One, som kommer att lanseras under 2017. Satsningen ligger helt i linje med Silvents stora engagemang för arbetsmiljöfrågor.

– Vi på Silvent brinner för att alla anställda ska ha en bra arbetsmiljö. Vi ville därför utveckla en produkt som verkligen gör skillnad för användaren och då kändes det naturligt att kontakta Veryday som är ett av de absolut främsta industridesignföretagen i världen. Vårt samarbete med Veryday har gjort det möjligt att förena det bästa av två världar i den nya produkten; Verydays unika kunnande inom ergonomidesign och vår egen tekniska kompetens när det kommer till blåsning med tryckluft, säger Rasmus Tibell, teknisk chef på Silvent.

Samarbetet påbörjades redan 2012 då Silvent ville ta fram en ny typ av blåspistol med ännu större fokus på att anpassa produkten till användaren, utan att ge avkall på teknisk innovation och prestanda.
– Blåspistolen är ett av de allra vanligaste förekommande verktygen ute i tillverkningsindustrin. Med tanke på hur mycket den används är det särskilt viktigt att den är användarvänlig, ergonomisk och säker ur hälsosynpunkt, säger Rasmus Tibell.

Tillsammans med Verydays specialister inom produktergonomi gjordes kundbesök i flera omgångar där man bland annat genomförde djupintervjuer om användarnas dagliga arbete med blåspistoler.
– Med det insamlade resultatet som grund gav Silvent oss fria händer att utforma handtagets yttre design utan att vara begränsade av den inre, tekniska designen. Det gav oss förutsättningar att skapa det bästa tänkbara för användaren. Det är väldigt roligt att arbeta med Silvent som har en så hög ambitionsnivå, säger Hans Himbert, industridesigner och partner på Veryday.

Svenska Veryday är ett av världens främsta industridesignföretag med över 90 anställda och kontor i Stockholm (HK), London, Dubai, New York och Shanghai. Bolaget har funnits i närmare 50 år och arbetar med välkända varumärken så som IKEA, Pfizer, Microsoft och Nestlé. Veryday har fått många fina utmärkelser genom åren, och blev dessutom tilldelad Red Dot - Design Team of the Year 2014, vilket är det mest prestigefyllda priset inom design. 

Silvent hjälper tillverkningsföretag med energioptimering och förbättrad arbetsmiljö. Huvudkontoret finns i Borås, där all utveckling och forskning sker. I företaget finns en unik kompetens inom området tryckluftsdynamik. Silvents produkter och kundanpassade lösningar för blåsning med tryckluft används av ledande tillverkare och varumärken över hela världen. Idag säljs Silvent  i 77 länder och omsatte 2015 cirka 125 miljoner kronor.

Från vänster: Rasmus Tibell, teknisk chef Silvent, Anna Carell, senior designer Veryday och Hans Himbert, industridesigner och partner Veryday. Foto: Veryday
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT