Familjen Söderström med sitt nyförvärv från Alukin aluminiumbåtar. Foto: Alukin.

May 23, 2018

”Den bästa båt jag någonsin har kört”


Mathias Söderström har köpt en svenskbyggd båtmodell som aldrig tillverkats tidigare.

I Alukins båtproduktion i Roslagen har man under vintern arbetat med en ny modell, en större weekendbåt i aluminium. Mathias Söderström är pionjären som beställde den första SCR modellen i storleksklassen och här berättar han hur det gick till när han och familjen bestämde sig för sin aluminiumbåt.

- Jag var egentligen helt säker på att jag ville ha en Alukin SCR 850 som jag tycker är ett fantastiskt bra koncept för svenska förhållanden med bra hytt, övernattningsmöjlighet och uteplats för de få varma dagarna. När jag besökte Alukins båtproduktion och vandrande genom fabriken med skrov i olika storlekar frågade jag Peter spontant om det skulle gå att bygga en lite större båt. ”Inga problem, det fixar vi”, svarade Peter. ”Skrovet har vi redan byggt för Finnhamns Värdshus och resten ordnar vi” berättar Mathias Söderström.

För ett par veckor sedan var det äntligen dags för Mathias att testa båten i sitt rätta element. Alla de som hittills kört båten säger samma sak, berättar Peter: ”den bästa båt jag någonsin har kört!” Köregenskaperna med det stabila skrovet och dubbla motorer ger en mycket trygg och stabil gång genom vågor. Samtidigt finns kraften där om man vill ha den. Läs Mathias recension av båten.

Peter Nikula är konstruktör och produktchef på Alukin Boats Sweden i Roslagen. En större hyttbåt till modellprogrammet för fritidsserien har legat på skissbordet en längre tid. Båtarna i Alukins fritidsserie är framtagna för aktiva båtägare med specifika krav på hållbarhet i kombination med hög komfort och ergonomi med genomtänkta ytor är grundidén med serien. Peter berättar hur man arbetat med utvecklingen av båtmodellen och konceptet.

- Utöver storleken på båten så har vi tagit allt ett steg till gällande interiör och komfort, vilket blir naturligt när det finns större utrymmen, exempelvis för en separat toalett. Vi har också haft starkt fokus på ljudnivån och även utvecklat interiören där vi arbetat med ett textilmaterial som bidrar till en exklusiv känsla och resultatet är vi är mycket nöjda med, säger Peter Nikula.

Under vintern har Mathias besökt produktionen med jämna mellanrum och haft en nära dialog med båtkonstruktören under projektets gång.

- Otroligt bra lyhördhet och intresse för att göra båten så bra som kunden vill, men ändå tydlig med att guida och råda mig utifrån den kompetens man besitter. Den här balansgången är det få leverantörer oavsett bransch som klarar men det gör Alukin och Peter superbra, berättar Mathias.




Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT